img

VAN - Van’da binlerce kişinin “Tecride karşı barış” sloganıyla akın ettiği 1 Eylül Barış Mitingi, kitlesel yürüyüşle başladı. 

Van’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) tarafından "Barış Yaşatır" şiarıyla 1 Eylül Dünya Barış Günü Mitingi düzenleniyor. Musa Anter Parkı’nda düzenlenen mitinge katılmak için çevre il ve ilçelerden gruplar halinde çıkan çok sayıda kişi, miting alanına ulaştı. Rengârenk süslenen miting alanına iki koldan girişler sağlanıyor. 

TECRİDE TEPKİ 

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı tepkinin yükseldiği alanda, “Toplumsal barış için tecride dur de”, “Savaşa karşı barış” ve “Barış yaşatır”, “Cezaevlerine ses ol”, “Açlık grevlerine ses ver” yazılı pankartlar asıldı. Gruplar halinde miting alanına giriş yapan halk, “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana zindana”, “Barış hemen şimdi”, “Jin jiyan azadî” sloganları attı. Miting alanında bir araya gelen binler, müzikler eşliğinde halaya durdu. 

KİTLESEL YÜRÜYÜŞ

HDP İl Örgütü binasında bir araya gelen yüzlerce kişi, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır’ın katılımıyla miting alanına yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş kolu, miting alanına bir araya gelen binlerce kişi tarafından sloganlar ve zılgıtlarla karşılandı. 

'TEK YOL BARIŞ’ 

Koma Aryen’in başlayan konserde açılış konuşmasını yapan Tertip Komitesi Başkanı Ömer Işık, Kürt sorununda denenmiş yöntemlerin tekrar edilmesiyle çözümsüzlüğün sürdürüldüğünü belirterek, tek yolun barış olduğunu söyledi. Çözümsüzlük siyasetinde ısrarın çatışmaları derinleştirdiğini ifade eden Işık, “Bu anlayışla kaybedecekler. Bizler hep birlikte barışı haykıracağız ve bunu umut olmaktan mücadele biçimine dönüştüreceğiz. Barış ancak böyle inşa edilir” dedi. 

TECRİDE KARŞI MÜCADELE

Işık'ın konuşmasının ardından sanatçı Nurcan Değirmenci sahne aldı. Binler, Değirmenci'nin şarkıyalarıyla bir süre halaya durdu. Ardından konuşan HDP İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, onurlu bir barış çağrısı için toplandıklarını belirterek, "Barışın en çok sizin hakkınız olduğunu biliyoruz. Ancak erkek egemen devletler hiçbir zaman barışı istemiyorlar. Barışta ısrar etmeye devam edeceğiz. Tecrit ve baskıyı dayatanlara karşı mücadele yürütüyoruz. Bölgede ve Orta Doğu’da devam eden savaşın son bulması için tüm aktörleri göreve çağırıyoruz. Kürt halkı başta olmak üzere tüm halklara barışı armağan etmek için mücadele etmeye devam edeceğiz. Savaş politikasında ısrar edenler tecridi bir yöntem olarak kullanıyorlar. Toplumsal barışın önünde en büyük engel tecrittir. Tecride karşı direnen zindan direnişçilerine ses vererek barışı yaşatabiliriz. Toplumsal tecridi dayatan, halkları düşmanlaştıran tüm politikalara renklerimizle karşı duruyoruz” dedi.

İNKAR SİYASETİ 

Emek ve Demokrasi Platformu Sözcüsü İbrahim Çelik, iktidarın Kürt sorununda barış yerine "imha ve inkar siyasetinde" ısrar ettiğini söyledi. Kürt sorununda çözümün günlük çıkarlara heba edildiğini ifade eden Çelik, “İnadına barış diye haykırıyoruz” diye kaydetti.