Koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı, kış mevsimiyle birlikte arttı. Tedbirlerin yetersizliği ise yaşamını yitirenlerin sayısı her geçen gün yükseliyor. Salgında gelinen noktayı değerlendiren Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç, çözüm ve tedavi odaklı tedbirlerin alınmamasından kaynaklı tablonun ağırlaştığını söyledi.

KARANLIK TABLO 

Önlemlerin yetersizliğinden dolayı “turkuaz” tablonun “karanlık” bir tabloya dönüştüğüne dikkat çeken Yaviç, hem toplumun hem de sağlık çalışanlarının bedel ödediğini ifade etti. Alınan tedbirlerle pandeminin önlenmesinin mümkün olmadığının altını çizen Yaviç, “Topluma her akşam yapılan telkinlerle, pandeminin önlenmesi mümkün değil. Pandemiye karşı daha gerçekçi politikalar üretilmelidir” dedi. 

HAKLARIN ENGELLENMESİ 

Pandemi nedeniyle 140 sağlık çalışanın yaşamını yitirdiğini hatırlatan Yaviç, şunları söyledi: “Son dönemde alınan kararlarla, sağlık çalışanlarının istifa hakkının yasaklanması, emeklilik hakkının yasaklanması, sağlık çalışanlarının bu süreçte, en temel insani hakları engellenmiş oluyor. Sağlık çalışanları artık tükenme noktasına geldi. Pandemiyle mücadele eden, mücadele ederken de her gün kayıplar veren bu camia, bu tedbirsizliklerden dolayı artık tükenme noktasına geldi. Maalesef tablo çok iç açıcı değil.”

TABLO AĞIRLAŞTI 

Tedbirlerin gevşetilmesinin tabloyu ağırlaştırdığını dile getiren Yaviç, toplumsal aktivitelerin saat bazlı kısıtlamaya gidilmesinin yanlış bir yaklaşım olduğunu kaydetti. 1 Haziran’da “normalleşme” süreciyle tablonun daha da ağırlaştığını söyleyen Yaviç, “Tablo ağırlaşınca tekrar tedbirler alınmaya çalışıldı ama alınan tedbirlere baktığımızda bu tedbirlerin çok gerçekçi olmadığı bilinen bir gerçek. Zaruri olmayan sektörlerin hala faaliyetlerine devam ediyor olması, hala şehirlerarası gidiş gelişlerin serbest olması, yine sosyal hareketliliği önleyecek hiçbir adımın atılmaması, yanlış bir yaklaşım. Olaya daha gerçekçi yaklaşılması gerekiyor” diye belirtti. 

‘SÜREÇ HALKLA YÖNETİLMELİ’

Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) önerileri doğrultusunda sosyal hayatın kısıtlanması yönünde tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Yaviç, “Tekrar sokağa çıkma yasaklarının uygulanabileceği koşulların yaratılması, sosyal hareketliliğin azaltılabileceği tedbirlerin alınması, bu sürecin şeffaf bir şekilde paylaşılması, ilgili taraflarca, sivil toplum kuruluşlarıyla, halkla paylaşılarak bu sürecin yönetilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Van’da alınan önlemlere değinen Yaviç, kentteki sosyal yaşamın normal seyrinde devam ettiğini, kamu kuruluşları önündeki insan topluluklarının vaka sayısında artışa neden olduğunu söyledi.

‘BİLİMSEL KRİTERLER’ ÖNERİSİ 

Kış mevsiminin gelişiyle sağlık hizmetlerine ulaşımın zorlaştığını belirten Yaviç, risk grubundaki kişilerin “İnfluenza” grip aşısını yapması gerektiği uyarısında bulundu. Türkiye’de aşı dozunun yetersizliğinden dolayı herkesin bu hizmetten yararlanamayacağını sözlerine ekleyen Yaviç, “Özelikle risk gurubunda olan ve talep eden herkese bu bağışıklama hizmetinin verilmesi gerekiyor. Bireysel kriterler baz alınarak temin edilen aşı stokuna göre değil, bilimsel kriterler baz alınarak, bu hizmetlerin verilmesi gerekiyor” dedi. 

Yaviç, sahada çalışan filyasyon ekiplerinin de birçok sorun yaşadığını belirterek, çözüm bulunmasını talep etti.

MA / Barış Dönmez