Van Gölü'nde 27 Haziran gecesi batan ve içinde 60-70 mültecinin olduğu tahmin edilen teknenin yeri tespit edildi. Bölgede devam eden arama  çalışmalarında batan tekne 107 metre derinlikte bulundu.Hayatını kaybeden Mültecilerin cansız bedenleri ise görüntülere yansıdı.

Van Gölü yüzeyinde, hava ve karadan Jandarma, Su Altı Arama Kurtarma (SAK), Jandarma Arama Kurtarma (JAK), Emniyet Müdürlüğü, AFAD, UMKE ve sağlık ekipleri, 4 sonar ve 4 ROW cihazıyla 11 gündür kaybolan tekneyi arama çalışmasını sürdürdü.Bu kapsamda akşam saatlerinde Gevaş- Tatvan arası sahile yakın bir bölgede su yüzeyinde bir erkek cesedi daha bulunurken, Gölün bir çok noktasında yapılan arama-tarama çalışmaları sonucu şuana kadar cansız bedeni bulunan kişi sayısı ise 13'e yükselmiş oldu.

TEKNENİN YERİ TESPİT EDİLDİ

11 günlük arama çalışmalarının ardından Van Gölü'nde batan teknenin yeri tespit edildi. Van Valiliğinden yapılan açıklamada, "Van Gölü'nde batan teknenin yeri tespit edilmiştir. Tekne, Çarpanak açıklarında 106,5 metre derinlikte bulunmuştur. Tekne ve cenazelerin çıkarılması için gerekli çalışmalara başlanmıştır." denildi.

Teknenin battığı noktanın tespit edilememesi üzerine olay günü yüzerek kurtulan Medeni Akbaş dün tutuklu bulunduğu ceza evinden alınarak yer tespiti için jandarma eşliğinde tekrar arama çalışmalarının sürdüğü bölgeye getirilmişti.

CANSIZ BEDENLERİ GÖRÜNTÜLERE YANSIDI

Batan teknenin bulunmasının ardından mültecilerin cansız bedenleri ekiplerin su altı kamera görüntülerine yansıdı.Teknenin bulunmasının ardından cenazelere ulaşmak için bölgede çalışmalalar devam ederken, teknede kaç cenazenin olduğuna dair henüz net bir bilgi ise yok.

17 KİŞİ HAKKINDA YAKALAMA KARARI

Van Gölü’nde mültecileri taşıyan teknenin batmasıyla ilgili, 10 gün sonra 17 kişi hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.Tekneyle ilgili daha önce ifadesi alınan 5 kişi tutuklanırken, olayla ilgisi olduğu belirtilen 17 kişi hakkında da yakalama kararı çıkarıldı. Van Valiliği’nden yapılan açıklamada, olayla ilgili açılan soruşturmanın devam ettiği belirtilerek, “Olayla ilgili kolluk kuvvetlerince 17 kişiyi yakalama çalışmaları devam ediyor. Şu ana kadar 5 kişi tutuklandı, 2 kişi gözaltında, 3 kişi adli kontrolle ve 4 kişi ise ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı” denilmişti.

NE OLMUŞTU?

Van'ın Gevaş ilçesine bağlı Altınsaç Mahallesi’nde tekneleriyle 27 Haziran’da Van Gölü’ne açılan Sedat ve Medeni Akbaş’tan uzun süre haber alınamaması üzerine mahalle muhtarı güvenlik güçlerine kayıp ihbarında bulunmuştu.Daha sonra batan tekneden yüzerek kurtulan Medeni Akbaş güvenlik güçlerine teknenin battığını ve içerisinde çok sayıda mülteci olduğunu söylemişti. Ardından arama kurtarma ekipleri batan teknenin bulunması için çalıma başlatmıştı.Medeni Akbaş ile birlikte 5 kişi ise tutuklanmıştı.

Olayın yaşandığı bölgede cenazelerin çıkartılması için çalışmaları devam ediyor.