Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Van İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından "Mühendis, mimar ve şehir plancıların güncel sorunları ve çözüm önerileri" başlıklı kurultay düzenlendi. Van Şişli Öğretmenevi'nde düzenlenen kurultaya, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ile çok sayıda kişi katıldı. 

‘YAŞANANLARDAN BAĞIMSIZ DEĞİL'

Kurultay'ın açılış konuşmasını yapan TMMOB İKK Sekreteri ve İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı İsmet Bilmez, yerel kurultayların ardından merkezi kurultayın yapılacağını belirterek, herkesi katkı sunmaya çağırdı.

Mimar, mühendis ve şehir plancılarının yaşadıkları mesleki sorunları ülkenin sorunlarından bağımsız olmadığına işaret eden Bilmez, "İçerisinde bulunduğumuz derin ekonomik kriz, tüm halkımızın olduğu gibi emeğiyle geçinen mühendis, mimar ve şehir plancılarının da hayatlarını zorlaştırmaktadır. Kamusal yatırımların ortadan kalkması, kamusal çıkarın göz ardı edilmesi, rant hırsının bilim ve tekniğin önüne geçmesi, sermayenin ihtiyaçlarının halkın ihtiyaçlarının önünde tutulması nedeniyle mühendis, mimar ve şehir plancılığı yıllar geçtikçe sistematik olarak gerilemektedir. Siyasal iktidarın karar ve uygulamaları, meslektaşlarımızı olduğu kadar meslek alanımızı ve mesleki faaliyetlerimizden faydalanan halkımızı da olumsuz etkilemektedir. Bilime ve tekniğe aykırı olarak çıkarılan yasalar ve yapılan mevzuat değişiklikleri nedeniyle halkın iyi ve güvenli mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmeti alması engellenmektedir. Bu durumun toplumumuza maliyeti daha güvensiz yapılar, daha fazla yıkım ve daha çarpık bir kentleşmedir" dedi. 

'ŞİDDET VE BASKI DEVREYE SOKULDU'

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise, konuşmasında AKP iktidarının 17 yıl boyunca baskı ve düşmanlaştırma politikalarına sarıldığını ifade etti. Koramaz, hükümetin içeride halklar, dışarıda da devletlerle yarattığı düşmanlıkla iktidarda kalmaya çalıştığını kaydetti. AKP'nin iktidarını kaybettiği 7 Haziran'dan sonra şiddete başvurduğunu, bu şiddet sarmalı içerisinde bombaların patladığını ve yüzlerce insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Koramaz, özellikle Kürt sorunu konusunda tekrar şiddet ve baskının devreye alındığını belirtti. 

‘AKP İÇİN UTANÇ TABLOSUDUR'

Yaşananları, AKP için “utanç tablosu” olarak nitelendiren Koramaz, şunları söyledi: "Halklarımız ve bizler asla bu utanca ortak olmayacağız. Bizler halklarımız arasında birlik ve kardeşliği savunmaya ve bunun için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bugün halklar üzerinde yaratılan baskı iklimi aynı zamanda mesleki olarak bizlerin de üzerinde uygulanıyor. TMMOB'u güçten düşürmek için iktidar elinden geleni yapıyor ancak bizler buna karşı direnerek en büyük cevabı veriyoruz. OHAL rejimi ile 3 bin arkadaşımız mesleklerinden ihraç edildi. İhraç edilen meslektaşlarımızın mesleklerini yerine getirmesi için hiçbir kapı bırakılmıyor. Yani bu insanlar hükümet tarafından adeta sivil ölüme terk edildiler. Genç meslektaşlarımız giderek artık bu ülkeden umutlarını kesiyor ve başka ülkelere gitmek istiyorlar. Bugün meslektaşlarımızın yüzde 13'ü, kadın meslektaşlarımızın da yüzde 30'u ne yazık ki işsiz durumda." 

'KAYYUM ATAMALARI TÜM ÜLKEYİ SARAR'

HDP’li belediyelere kayyum atamalarına da değinen Koramaz, "Kayyumlara karşı çıkmak ülkedeki her insanın görevidir. Eğer kayyum atamalarına karşı mücadele yükseltilmezse bir süre sonra ülkedeki tüm yerel yönetimler, tek adam rejiminin atamalarıyla belirlenecek. Çünkü bugün yaratılan rejim böyle bir şeyi yapmak için gayet uygun durumda. Tek kurtuluşumuz tek adam rejimine son vermek, demokrasi ve insan odaklı bir yönetimi sağlamaktır" dedi.