Van’ın Edremit ilçesindeki Kurubaş Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) tutulan Z.N. adlı mülteci kadın geçen yıl özel güvenlik görevlileri İ.H.K. ve Y.V. ile halen teşhis edilemeyen bir kişinin tecavüzüne uğradı. Konuya dair açılan davanın ilk duruşma sonrası 4 ay boyunca kaldığı GGM'den, Van Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı Sosyal ve Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM) gönderilen Z.N. ile görüşmek isteyen avukatlar engellendi. 

SORUŞTURMAYA İZİN VERİLMEDİ 

Müvekkilleriyle görüştürülmeyen avukat Ebru Demirtepe ve Mahmut Kaçan, ŞÖNİM müdür yardımcısı ve görevli evrak kayıt memuru hakkında “Görevi kötüye kullanmak” ve “Dilekçe hakkının engellenmesi” nedeniyle Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Van Valiliği, memurlar hakkında soruşturma izni vermedi. 

Valilik tarafından gönderilen yazıda, “(…) Hakkında 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması hakkında Kanunun 6’ncı Maddesi gereğince soruşturma izni verilmemesine” denildi. 

NE OLMUŞTU?

Van’ın Edremit ilçesindeki İl Göç İdaresi’ne bağlı Kurubaş Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) 22 Temmuz 2020 tarihinde özel güvenlik görevlileri İ.H.K. ve Y.V. ile halen teşhis edilemeyen bir kişinin, merkezde tutulan İranlı Z.N. adlı kadına tecavüz etmişti. Mezopotamya Ajansı (MA) tarafından ilk olarak 14 Kasım'da yapılan haberle kamuoyuna duyurulan olaya ilişkin "Nitelikli cinsel saldırı" suçlamasıyla 2 güvenlik görevlisi hakkında dava açılmıştı.