Türkiye’de yaşanan ağır krizin ağır faturası, daha çok gelir seviyesi düşük kesimler etkiliyor. Bunlar içinde yer alan üniversite öğrencileri, barınma sorunlarının yanı sıra kağıt fiyatlarına yapılan fahiş zamlar nedeniyle kitap ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor. Kırtasiyeciler ise fiyat pahalılığından dolayı iş yapamıyor. 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü 4’ncü sınıf öğrencisi Yunus Küçükçelebi, yaşanan ekonomik krizden en çok etkilenen kesimin öğrenciler olduğunu belirterek, “Krizden en çok etkilenen biz öğrenciler olduk, çünkü herhangi bir gelirimiz yok. Sadece Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) verdiği 850 TL’lik bursla geçinmeye çalışıyoruz. Bu parayla kitap mı alayım, yoksa ev kirası mı, faturaları mı ödeyelim, bilmiyoruz.  Eğitim için birçok kitap almam gerekiyor ama alamıyorum. Bana lazım olan bir kitabın fiyatı şu an 150 TL olmuş. Bu masraflar altında geçinemiyoruz” diye konuştu.

BİN 500 LİRA FATURA 

Üniversite öğrencisi Nazlıcan Yıldız ise, ekonomik kriz nedeniyle okulun istediği kitapları alamadığını belirtti. Yıldız, “Barınmayan öğrencilerin sorunu hala devam ediyor. Her şeye her gün zam geliyor. Bu da ülke ekonomisinin ne kadar kötü olduğunu gösteriyor. Aylık gelirim sadece 850 TL’lik aldığım burstur. Evde 3 arkadaşla beraber kalıyoruz. Aylık ev kirası bin 100 TL, bin 500 TL fatura ödüyoruz. Yaşadığımız ekonomik sıkıntılar içerisinde nasıl kitap alabilirim ki? Okulun bize aldırmak istediği kitaplar var ama alamıyoruz. Ya da bizden istenilen kitabın fotokopisini çekmek zorunda kalıyoruz. Bu sefer ‘neden fotokopi çektin’ diye hocalarla tartışmaya giriyoruz. Bir yıl öncesine göre, kitap fiyatları 2 katına çıktı” dedi. 

‘İKTİDAR DALGA GEÇİYOR’

Ekonomik krizin sorumlusunun iktidar olduğunu söyleyen Yıldız,“İktidar yetkilileri insanların duygularını manipüle etmeye çalışıyor, aklımızla dalga geçiyorlar. Bu durumun en somut örneği ise ‘bunu bize yaptıran Allah’tır’ söylemidir. Akla mantığa dayanmayan düşüncelerle ülke gündemini değiştiriyorlar. Bu krizin sorumlusu iktidarda olanlardır” diye konuştu. 

KİTAPLARA YÜZDE 150 ZAM 

Krizle birlikte artan maliyetler nedeniyle satış yapamadıklarını belirten kırtasiyeci Deniz Eymenoğlu da, “Özellikle salgınla beraber kitap fiyatları gittikçe zamlandı. Kriz öncesi matematik soru bankası 20-25 TL arasındayken, şu an 75 TL’dir. Bir roman fiyatı daha önce 15-30 TL arasında değişirken, şu an neredeyse 100 TL’ye dayandı. Yani kitap fiyatlarına bir yılda yüzde 150 zam geldi. İki öğrenci okutan bir kişi en az 750 TL’ye kitap almak zorunda kalıyor. Asgari ücretle geçinen bir insan bu fiyata nasıl kitap alsın? Şu an unun torbası 400 TL, yağın tenekesi 475 TL yani insanlar temel ihtiyaçlarını mı karşılasın kitap mı alsın?” diye sordu. 

‘SORUMLUSU İKTİDAR’

Zararına iş yaptığını belirten Eymenoğlu, “Aylık 2 bin TL  işyeri kirası veriyorum, elektrik, su faturaları zaten ödeyemiyorum. Akşama kadar emek sarf ediyorum ama yine de iş yapamıyorum. Zamlar artık esnafın belini bükmüş durumda. Bu krizin  sebebi  iktidarın ekonomideki yanlış politikalarından kaynaklanıyor. Krizin bu iktidarla düzeleceğini düşünmüyorum” dedi.(Van/MA)