Koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinin en çok olumsuz etkilediği sektörlerin başında müzik sektörü geliyor. Salgın kapsamında alınan tedbirlerle düğün, nişan ve benzeri organizasyonların yasaklanması özellikle yerel müzik grup üyelerini işsiz bıraktı. Söz konusu tedbirlerden kaynaklı organizasyonlarda çekim yapan kameraman ve fotoğrafçılar da iş yapamaz hale geldi. 

Van’daki yerel müzik grupları, kameramanlar ve fotoğrafçılar da bu durumdan nasibini aldı. Yeni Van Pasajı'nda daha önce yoğunluktan kaynaklı işleri yetiştirmekte zorlanan gruplar, işyerlerinin üzerine ya "kiralık dükkan" ya da "satılık malzeme" notu astı. Birçok müzisyen ve kameraman işsizlikten kaynaklı enstrümanlarını satılığa çıkarırken, kimileri ise farklı işlerde çalışmak için kentten göç etti. Ekonomik kriz ve kendilerine herhangi bir desteğin verilmemesinden kaynaklı masraflarını karşılayamayacak halen gelen birçok müzik grubu da işyerlerinin kapısına kilit vurdu.  

Mağduriyetlerine "çare" bulunmasını isteyen müzisyen ve kameramanlar yaşadıkları zorlu süreci anlattı.

500 MÜZİSYEN İŞSİZ

Kentte 26 yıldır düğünlere giderek geçimini sağlayan müzisyen İbrahim Sefer, işsizlikten kaynaklı aylardır dükkan kirasını vermekten zorlandığını aktardı. Özellikle yerel müzisyenlere destek olunması gerektiğini belirten Sefer, "Mağduruz. Van’da 500’den fazla yerel müzisyen var, şimdi hepsi işsiz. Kredi verdiler, şimdi de ödemesi başladı. Nasıl ödeyeceğiz bilmiyorum. Kış mevsimine denk gelmesi daha da kötü oldu. Elektrik, su, bekçi parası... Bunların tümünü ödememiz gerekiyor" diye dert yandı.  

SATILIĞA ÇIKARILAN ENSTRÜMANLAR  

Ekonomik zorluktan kaynaklı klip çekemediğine dikkati çeken Sefer, birçok arkadaşının müzik enstrümanlarını sattığını aktardı. Sefer, “Van’da da yapacak herhangi bir iş yok. Başka şehre de gidemiyoruz. Tek gelir kapımız müzik. Çoğu müzisyen arkadaşım müzik malzemesini satmak istedi, iş olmadığı için kimse almak istemedi. Hep cepten yedik. Pandemi süreci müzisyenler için edata deprem etkisi yarattı. Bu sezon artık işlerimizin açılmasını istiyoruz" dedi. 

DESTEKTEN YARALANAMADILAR 

21 yıldır kameraman ve fotoğrafçı olarak çalıştığını belirten Kahraman Kewê ise, düğünlerin iptal edilmesiyle zorlanmaya başladıklarını ve ciddi bir mağduriyetin oluştuğunu dile getirdi. Kewê, yerel yetkililer ile yaptıkları görüşmelerde de sonuç alamadıklarını aktardı. Kewê, "Birçok sektöre yardım geldi ama bizim sektöre şimdiye kadar herhangi bir yardım gelmedi. Zararımız çok büyük. Zaten 6 ay çalışıyoruz, geri kalan 6 ayda çalışmıyoruz. Çoğu arkadaşımız evine ekmek götüremiyor. Birçok arkadaşımız da enstrümanlarını satmak zorunda kaldı. Bu müzisyenler için onur kırıcı bir durum. Eski kayıtları onarıyoruz, bazen de nişan olunca dış çekim yapabiliyoruz. Ama müzisyen arkadaşlar bu süreçte hiç iş yapamadı. Sanatçılara yardım amaçlı bir yasa getirildi. Çoğu arkadaşın sanatçı kimliği olmadığı için bu destekten de yararlanamadı. Birçok müzisyen arkadaş mal varlığını enstrümana yatırdı, bu salgınla birlikte hepsinin hayalleri yıkıldı” sözleriyle yaşadıkları zorlukları anlattı.