İran’dan Van'a geçtikleri sırada askerler tarafından gözaltına alınan 5 Afgan mültecinin işkenceye maruz kaldıkları öğrenildi. Edinilen bilgilere göre mülteciler, 5 Mayıs'ta İran'ın Xoy kenti kırsalından Van tarafından geçerken askerler tarafından gözaltına alındı. Sonrasında işkenceye maruz kalan mülteciler bir süre sonra geldikleri noktadan tekrardan İran'a gönderildi. 

İşkenceye dair MA'ya ulaşan fotoğraf ve görüntülerde, mültecilerin vücutlarının birçok yerinde morluklar oluştuğu ve kesici alet yaralarının olduğu görülüyor. Yine mültecilerin "Türkiye askerleri bize böyle işkence etti" dediği duyuluyor.  

KOLBERE İŞKENCE  

İran-Van sınırında daha önce de birçok benzer durum yaşanmıştı. En son 14 Nisan’da kolberlik yapan Behnam Samadi (17) ile 5 çocuk babası Hesen Keçelano (44) Çaldıran ilçesinin Beydoğan Mahallesi kırsalında askerler tarafından gözaltına alınarak karakola götürülmüştü. İki kolber burada çok sayıda asker tarafından hakaret ve işkenceye uğramıştı. Daha sonra sınır hattına bırakılan kolberlerden Hesen Keçelano gördüğü işkenceden kaynaklı yaşamını yitirmişti. (Van/MA)