İran’da muhalif kimliği nedeniyle 20 yıl hapis cezasına çarptırılan ve 10 yıl tutuklu kalan M.A., yaklaşık 5 yıl önce sınır hattından geçmeyi başararak Van'a yerleşti. Burada farklı işlerde çalışarak geçimini sağlamaya başlayan M.A., en son bir binada bekçilik yaptığı sırada emeğinin karşılığının verilmemesi üzerine işi bırakmak zorunda kaldı. Bir süre sonra da kaldığı evden çıkarılan M.A., herhangi bir geliri olmadığı için 25 gündür şehir merkezinde bulunan parklarda yaşıyor.  

PARKLARDA UYUYOR

Kalp hastalığı olduğu için ağır işlerde çalışamadığını aktaran M.A., kirasını ödeyemediğinden dolayı evden çıkarıldığını ve farklı bir ev kiralamak için de parasının olmadığını kaydetti. Oturma izninin bulunduğunu ancak mültecilere tanınan haklardan yararlanamadığına dikkati çeken M.A., şu an çevresindeki kimi kişilerin desteğiyle ihtiyaçlarını karşılayabildiğini söyledi. M.A., her gün farklı bir parkta uyumak zorunda kaldığını ve gece saatlerinde parkların çok tehlikeli olduğunu belirtti.

İSTİHBARATTAN TEHDİT  

Muhalif oldukları için Türkiye’ye geçmek zorunda kalan bazı kişilerin İran istihbaratı tarafından kaçırıldığına değinen M.A., kendisinin de aynı kaygıyı yaşadığını ifade etti. İran’da gazetecilik yapan ve Van'a gelen bir gazetecinin de daha önce istihbarattan kişiler tarafından kaçırıldığını ve buna karşı polislerin herhangi bir girişimde bulunduğunu aktaran M.A., “Bu insanlar İran’da idama mahkum edilmiş. Bu insanlar idam edildiğinde sorumlusu kim olacak? Ben de benzer zorluklar çekiyorum. İran’daki ailem de zorluk çekiyor" diye belirtti. 

İran'da yaşayan ailesinin risk altında olduğunu dile getiren M.A., "Her telefon açtığımda İran istihbaratı aileme ulaşıp rahatsız ediyor. Bu nedenle çocuklarım aramamı istemiyor. Onları da rahat bırakmıyorlar. Ablamın oğlunu benim yerimi söylemeleri için 4 ay rehin tuttular. Bu durumdan artık kurtulmak istiyorum. Türkiye de uluslararası sözleşmelere uygun davranarak, mülteci haklarını tanımalı" dedi.(Van/MA)