Tiyatro Mencel oyuncusu Fatma Şelem tarafından yazılan "Tenê Fedê" isimli Kürtçe oyunun prömiyeri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında kadınlara özel olarak ücretsiz sahnelendi. Aralarında Halkların Demokratik Partisi ( HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan’ın da bulunduğu çok sayıda kadın Tiyatro Mencel'de sahnelenen oyuna yoğun ilgi gösterdi.

Oyunu yazan tiyatrocu Fatma Şelem ve tiyatrocu Dilvin Abi tarafından sahnelenen oyunun tekniğini Berivan Budakbeyoğlu, yönetmenliğini ise İranlı Dramaturg Narjes Estakhr yaptı . Oyun, henüz 12 yaşındayken ağabeyinin evlendirilmesi karşılığında bir erkekle "evlendirilen" Fedê'nin trajik hikayesi ve bölgenin birçok noktasında halen "berdel" adı altında devam eden çocuk yaşta evlilikleri konu ediniyor.

Kadınlar tarafından beğeniyle karşılanan oyun, ayakta alkışlandı.

‘BİR YILDIR BU OYUNA HAZIRLANIYORUM’

Oyun sonunda kısa bir konuşma yapan Fatma Şelem, bir yıl boyunca bu oyuna hazırlandığını ve etrafındaki kadınların kendisine çok yardımcı olduğunu söyledi. Şelem “Bu oyun için çevremdeki hangi kadın arkadaştan yardım istediysem yürekten yardımcı oldular bana. Beni çok mutlu ettiler” dedi. 

‘KADINLAR YERYÜZÜNDEKİ MUCİZEDİR’

Ardından konuşan yönetmen Narjes Estakhr, bütün dillerde ve milliyetlerde kadın olmanın dünyanın en zor işi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bugün dünya kadınlar günü. Benim ve tüm dünyadaki hemcinslerimin günü. Bütün dillerde ve milliyetlerde biz biliyoruz ki kadınlık dünyanın en zor işidir. Ama ben kadınlığımı, kadın olmamı çok seviyorum. En güzel gülüşler bizim varlığımız ve en güçlü omuzlar bizimdir. Kimsesizler için sığınma ve umuttur. Kadın ışıktır. Mutluyken sıcak ve huzur verici dertliyken soğuk ve karanlıktır. Her ne kadar bizi eleştirseler de ve önyargılı davransalar da ve her gün hakkımızı esirgeseler de acaba! kadın olduğumuzun farkında değiller mi? Bir kadın binlerce defa yeniden başlayabilir. Ve her geceyi sabaha çevirir. Kadınlar en güçlü en merhametli canlılardır. Kadınlar yeryüzündeki mucizedir. Ve ben kadınlığımı seviyorum.”