Kadınlar bu yıl da sokaklarda özgürlüğü haykırmak için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne hazırlanıyor. Birçok kentte olduğu gibi Van’da 8 Mart’a hazırlanan kadınlara, kadına yönelik şiddetin nedenlerini ve şiddetin nasıl önüne geçilebileceğini anlattı.

'HÜKÜMET DEĞİŞMELİ'

Kadınlardan Edanur Kuş, dünyanın her yerinde kadın haklarının gasp edildiğini söyledi. Türkiye’de ise yaşanan kadın cinayetlerinin “kadın kırımı” boyutuna ulaştığını belirten Kuş, şiddetin önüne geçebilmek için toplumsal cinsiyet eşitliğini savunan İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme kararının iptal edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. “Sözleşmeden çekinilmesi kadın hakları ve mücadelesine bir darbe” diyen Kuş, AKP iktidarı döneminde kadın ölümlerinin arttığına dikkat çekerek, hükümetin değişmesini istedi. 

'HER TÜRLÜ ŞİDDETE MARUZ KALIYORUZ'

Sidar Temizaltın ise kadınlar olarak şiddetin her türlüsüne maruz kaldıklarını söyledi. Temizaltın, kadınların kazanılmış haklarının saldırı altında olduğuna değinerek, “Ülkemizde 8 Mart kutlanıyor ama tam anlamıyla kutlanabilmesi için, kadınlara kazandığı hakların verilmesi gerekiyor” dedi. 

CEZASIZLIK POLİTKASI 

Kadına yönelik işlenen suçlarda cezasızlık politikasının devreye girdiğini belirten Cansel Şenay, hukukun rafa kaldırıldığını söyledi. “Biz kadınlar olarak kadın katillerinin en ağır ceza ile cezalandırılmalarını istiyoruz” diyen Şenay, kadınların yaşam güvencesinin olmadığını ifade etti. İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kaldırılmasıyla kadınların yaşamının daha güvencesiz hale geldiğini kaydeden Şenay, “Ülkede adalet yok. Biz bu adaletsizliğe çözüm bulanmasını istiyoruz. Artık yolda yürürken bile korkar hale geldik. Bunu düzeltecek olanlar da kadınlardır. Biz kadınlar birlikte çok güçlüyüz, beraber hareket edersek dünyayı değiştirebiliriz” şeklinde konuştu. 

'FAİL DEVLETTİR'

Meryem İmren de kadınların hakları için hep birlikte mücadele etmelerinin önemine değindi. Örgütlü mücadele ile saldırılara cevap olabileceklerini söyleyen İmren, “Kadınlar artık ayaklansın, güçlerini birleştirsin. Çünkü bu saldırılar oturmakla bitmez. Kadınlara dünyanın her yerinde köle gözüyle bakıyorlar. Devlet bir yandan, erkek bir yandan kadını yaşamından koparmak istiyor. Kadınların işi, sadece ev işleri, çocuk yapmak değil. Bunları yaptırmakla yetinmiyorlar, üstüne de bir de katlediyorlar. Kadın cinayetlerinin nedeni devletin kötü kadın politikalarıdır. Kadına karşı işlenen bütün suçlara cezasızlık politikası uygulanıyor. Devlet, fail erkeği sürekli kolluyor. Biz bunu mahkemelerde, adliye koridorlarında çok iyi görebiliyoruz. Tüm saldırılara rağmen mücadelemizden vazgeçmiyoruz” diye konuştu.(Van/MA)