Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri her geçen gün artıyor. Türkiye cezaevlerinde 457’si ağır bin 333 hasta tutsak bulunuyor. Adli Tıp Kurumu’nun (ATK)  ‘Cezaevinde kalamaz’ raporu vermesine rağmen birçok hasta tutsak güvenlik gerekçeleri ile tahliye edilmiyor. Van T Tipi Cezaevi’nde bulunan 70 yaşındaki Sitî Gören’de bu hasta tutsaklardan biri.

Kaldığı Siirt E Tipi Cezaevi’nde yaşamını yitiren hasta tutsak 74 yaşındaki Nebi İlhan, tedavi gördüğü hastanede 11 Ocak 2020’de yaşamını yitirmesinin ardından hasta tutsakların durumu kamuoyunun gündemine gelmişti. 

“Örgüt üyeliği” iddiasıyla 2011 yılında gözaltına alınarak tutuklanan Siti Gören, 9 ay Bitlis Cezaevi’nde kaldıktan sonra tahliye edildi. Tutuksuz olarak yargılanmaya devam ettiği dava 2018 yılında Yargıtay tarafından onanarak 3 yıl 3 ay ceza verildi. Yargıtay’ın cezasını onaması ardından 70 yaşındaki Sitî, 2019 yılının Kasım ayında tekrar tutuklanarak Van T Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. İki kolunda platin bulunan Sitî, aynı zamanda şeker ve tansiyon hastası. Annesi Sitî’nin hayatından endişe eden oğlu İsa Gören, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.

‘Annem hasta ve durumu çok ağır tahliye olması gerekir’

İsa Gören, annesinin durumunun her geçen gün daha da ağırlaştığını belirterek, "70 yaşındaki bir insan nasıl bir tehdit oluşturabilir" diye soruyor. Gören ayrıca annesinin aynı koğuşta kaldığı arkadaşlarının yardımıyla ihtiyaçlarını karşıladığına vurgu yaparak, Sitî ile yaptıkları haftalık telefon görüşünde kendilerine, ‘Tahliye olmak istiyorum, cezaevi koşullarında daha fazla mücadele edemem’ dediğini aktardı.  

‘Revire sürükleyerek götürülmüş’

Sitî’nin hastalığı ağırlaştığı için revire gitmekte de zorlandığını söyleyen Gören, “Annem, en son yaptığımız görüşte yerde sürüklenerek revire götürüldüğünü söyledi. Cezaevi koşullarını ve bu uygulamaları boykot ederek artık revire gitmeyeceğini söyledi" diye belirtti. 

‘Annemi kurtarın’

İsa Gören son olarak annesinin cezaevi koşullarında tedavi olmasının imkansız olduğunu ifade ederek, “Bu zulüm artık yeter. Annemin bir an önce bırakılmasını istiyoruz. Annemin cezaevinde değil, dışarda bizim yanımızda tedavi olmalı. Bizler buradan insan hakları kurumlarına sesleniyoruz: Annemi kurtarın. Annemin bir an önce bırakılıp sağlıklı bir ortam da tedavi görmesi gerekir. Annemin sesini duyun” diye konuştu.