Kuzey ve Doğu Suriye'nin Hesekê kentinden 2016 yılında Irak’a geçen ve buradan da Türkiye’ye geçmek isteyen Basel Majdin Sammo ve Jawahir Majdin Sammo adlı kardeşler, Hakkari’nin Derecik ilçesinde askerler tarafından gözaltına alındı. İki kardeş, daha sonra çıkarıldıkları mahkemece “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanarak, 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 3 yıl 8 ay tutuklu kalan kardeşler, 4 Kasım’da Van’ın Edremit ilçesindeki Kurubaş Geri Gönderme Merkezi’ne (GGM) götürüldü. 

Van İl Göç İdaresi, 5 Kasım’da “Kamu güvenliğine tehdit oluşturmak” gerekçesiyle kardeşlerin sınır dışı edilmesini karar verdi. İdare, kardeşlerin 6 ay “idari gözetimde” tutulmasını da kararlaştırdı. 

‘İDARİ GÖZETİM’ BAŞVURUSUNA RET

Sammo kardeşlerin avukatı, bunun üzerine “idari gözetim” kararının kaldırılması için Van Asliye Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Mahkeme, başvuruyu reddetti. Avukat, ayrıca kardeşlerin sınırı dışı edilmesi kararına karşı Van 1’inci İdare Mahkemesi’ne itirazda bulundu.  

İki kardeşin ailesi, yakınlarının Türkiye ve bağlı paramiliter güçlerin denetiminde bulunan İdlip ya da Cerablus’a gönderileceğinden endişeli. 

AİLEDEN İHD’YE BAŞVURU 

Sammo kardeşlerin Van’da yaşayan annesi Fense Ali, çocukları için İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’ne başvuruda bulunuldu. Anne Ali, “Çocuklarımın yurtdışına gitmesini, Suriye’ye teslim edilmesini istemiyorum. Çocuklarımın yanımda olmasını istiyorum. Ne olacağını bilmiyorum” dedi.(Van/MA)