Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğrencileri artan yemek ve yurt fiyatlarını protesto etmek amacıyla başlattıkları protesto eylemlerini sürdürüyor. Gece saatlerinde yurtlardan çıkan öğrenciler, 4 gündür zamları protesto ediyor. Öğrencilerin protestosunu engellemek için ise çok sayıda polis, çevik kuvvet ekipleri ve TOMA kampüse gönderildi. Öğrencilerle görüşen Rektör Hamdullah Şevli, talepler yerine 1 TL olan çay fiyatını 50 kuruşa indireceğinin sözünü verdi. 

‘DOYAMIYORUZ!’

Öğrenci Yunus Küçükçelebi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde geçmiş yıllara dayanan birçok sorunun olduğunu, özellikle öğrenciler ve akademisyenlere yönelik tehdit ve baskıların olduğunu belirtti. Baskı ve sindirme politikalarının en üst boyuta çıkarıldığını dile getiren Çelebi, bunların yanısıra öğrencilerin açlıkla mücadele ettiğini söyledi. Artan ekonomik krizle birlikte öğrencilerin başlattığı “Barınamıyoruz Hareketinin” benzerni yürüttüklerini ifade eden Çelebi, “Yemek fiyatlarının aşırı şekilde arttırılması, gramajlarının da orantılı olarak düşürülmesi ve yurtların fiyatlarına zam yapılması öğrencileri bıktırmış durumda. Bir yemek gramajı 250 gramdan 200 düşürüldü. Daha sonra ise örneğin kırmızı et konulan bir yemeğin fiyatı geçmiş yıllarda 8 TL iken 12 TL yapıldı. Öğrenciler en son yaşananlara karşı eyleme geçti” diye konuştu.

REKTÖR ABA ALTINDA SOPA GÖSTERİYOR 

Rektörün öğrencilerle yaptığı toplantıda genel ve asıl gündemlerine ilişkin bir diyaloğun geçmediğini dile getiren Çelebi, protesto eyleminin sanki sadece bir köpek saldırısı sonucu yaşandığına indirgenmeye çalışıldığını vurguladı. Artan yemek ve yurt fiyatlarının gündeme dahi getirilmediğini kaydeden Çelebi, belirlenen birkaç kişiye söz verildiğini ve bu kişilerin de önceden ne söyleyeceklerinin tespit edildiğini söyledi. Çelebi, “Rektör tarafından öğrencilere örnekler üzerinde tehditler yapıldı. Rektör, örneğin daha önce tıp fakültesinde okuyan ve sınavları tamamladıktan sonra atanması beklenirken güvenlik soruşturması gerekçesiyle atanmayan bir öğrenciyi örnek veriyor. Yani rektörlük dolaylı yoldan öğrencileri tehdit etti. Rektör daha ufak tefek vaatlerle öğrencileri kandırma, avutma ve kendine süre kazanma çabasındadır. Rektör, 1 TL olan çay fiyatını 50 kuruşa indireceğini söylüyor. Biz bunu değil, yemek ve yurt fiyatlarının düşürülmesi ve hijyenik bir ortamda yaşamayı talep ediyoruz” dedi. 

ÖĞRENCİLER HEDEF ALINIYOR 

Protestoların, öğrencilerin haklı ve geç gerçekleşen bir tepkisi olduğunu sözlerine ekleyen Çelebi, rektörün protesto tepkilerine karşı sadece vaatlerde bulunduğunu vurguladı. Bu vaatlerin yerine getirilmemesi halinde öğrencilerin tekrardan eylemlerine devam edeceğini de ifade eden Çelebi, şunları söyledi: “Öğrencilerin üzerinde ağır baskılar var. Toplumun belli bir kesimini gençlere karşı kışkırtarak ya da öğrencileri medyada illegalize ederek medya yolu ile öğrencilerin meşru talepleri yok sayılıyor. Protestolarımız, ‘provokatör eylemler’ şeklinde hedef alınması söz konusu. Bu kabul edilebilir değildir. Türkiye’deki tüm öğrenci arkadaşlarımız gibi temel talebimiz yaşanılabilir bir yurt ortamı ve yenilenebilir bir yemektir. Biz insani şartlarda eğitim görmek istiyoruz.” 

MÜCADELE ÇAĞRISI

Öğrencilerin taleplerinin karşılanabilmesi için örgütlü hareket etmeleri gerektiğini hatırlatan Çelebi, temel haklarını talep etme konusunda mücadelesini sürdüreceklerini dile getirdi.