Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Sarıçimen Mahallesi mevkisinde donarak yaşamını yitirdiği tahmin edilen 13 göçmenin nerede ve durumlarının ne olduğu halen bilinmiyor. İran’dan 150 göçmenin birlikte yola çıktığı, İran sınırından Türkiye’ye geçen göçmenlerin Van-İran sınırında yaşanan yoğun kar yağışı ve fırtına nedeniyle birbirlerini kaybettikleri belirtildi. Ardından 130 kişinin Van’a giriş yaptığı belirlendi. Kente ulaşmayı başaran bir kişinin kaybolan 13 kişinin ailesini arayarak, bağlantıları kopan arkadaşlarına ulaşamadıklarını haberini verdi.

150 KİŞİLİK GRUPTAN 13 KİŞİ KAYIP

Halen bulunamayan ve nerede oldukları bilinmeyen 13 kişiden 10’unun Afganistan uyruklu 3’ünde Kobanêli olduğu belirtildi. Kaybolan 3 Kobanêlinin Sheıkh Abdülrahman Abdo, Hendreen İbish çifti ile Azad Hemze olduğu bilgisine ulaşıldı. Akraba olan üç Kobanêlinin aileleri ise çocuklarının akibeti hakkında bilgi almak için birçok kuruma başvurdu. Sheıkh Abdülrahman Abdo’nun amcası Mihemmed Sheıkh Nebi neler yaşandığına ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu. Haberi 3 gün önce aldıklarını ancak bunca süre geçmesine rağmen hale yeğenleri hakkında bir bilgiye ulaşamadıklarını söyledi. İran’dan 150 kişilik bir grubun çıktığı yönünde kendilerine bilgi verildiğini anlatan Sheıkh Nebi yeğenlerinin ise Hewler’den İran’a oradan da Van’a geçmeye çalıştığını söyledi. 

'13 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ SÖYLENDİ’

Yaşanan kar yağışı nedeniyle 3 gündür Bitlis’te mahsur kaldıklarını belirten Sheıkh Nebi, şuana kadar kaybolan 13 kişi ile ilgili ne İran ne Trük yetkililerden hiçbir bilgi alamadıklarını anlattı. Sheıkh Nebi, “Biz günlerdir akrabalarımızdan gelecek haberi bekliyoruz. Günlerdir iki devletten bilgi almaya çalışıyoruz ama bir türlü kimse bize bir bilgi vermedi. İran’dan bizi arayan bir akrabamız bu 13 kişinin öldüğünü söyledi ama ne kadar doğru bilmiyoruz. Yine o grubun içerisinde olan bir göçmen bizi arayarak 13 kişinin kaybolduğunu, kendilerinin Türkiye’ye geçtiğini ancak gruptan 13 kişiyle irtibat kuramadıklarını söyledi. Şuan elimizde bunun dışında bir bilgi yok. Yani bu kişiler İran askerleri tarafından da yakalanmış olabilir bilmiyoruz” dedi. 

‘LÜTFEN AKIBETLERİ HAKKINDA BİLGİ VERİLSİN’

Grupta olan bir kişinin kendilerine 13 kişiyle irtibatlarının kesildiği noktanın haritasına gönderdiğini ve bunu yetkililere ulaştırmak istediklerini anlatan Sheıkh Nebi, “Bize sürekli kar yağışından dolayı o bölgeye gidemediklerini söylüyorlar. Biz ne yapacağımızı bilmiyoruz. İki devlete çağrımız ölmüşlerse cenazelerimizi, ölmemişlerse de nerede oldukları konusunda bize bilgi vermelerini istiyoruz. Aile olarak üç gündür çaresizce bekliyoruz. Cebimizde ekmek alacak paramız bile kalmadı. Şuan bulunduğumuz yerde insanlar bizi evlerinde konuk ediyor. Kısa süre önce biri bizi arayarak cenazelerin hastanede olduğunu söyledi ama gerçek olmadığını öğrendik. Yeğenim 1 yıl önce evlendi. 2 yıl Hewler’de yaşadılar ve kısa bir süre önce de Türkiye’ye gelmek için İran’a gittiler. Yeğenimin anne ve babası şuan Kobene’de. Tüm yetkilileri çağrı yapıyoruz. Lütfen bu çocukların akıbeti hakkında bizi bilgilendirsinler” diye konuştu.

İHD: YETKİLİLERİ SORUMLULUĞA DAVET EDİYORUZ

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Murat Melet ise “Türkiye - İran sınırında son üç yıldır iklimsel şartlar ve yoğun güvenlik önlemlerinden dolayı mülteciler yaşamını yitiriyor. Mülteci yoğunluğunun yaşanmasının nedeni savaştır. Savaşlar durmadığı müddetçe göçler devam edecektir. İnsanlar mecburi sebeplerden dolayı mülteci olmak durumunda kalıyorlar. Günlerdir kar altında olan insanların biran önce canlı yada cansız bedenlerine ulaşılmalıdır. Sorumluları sorumluluğa davet ediyorum” dedi.

50 MÜLTECİ DONARAK YAŞAMINI YİTİRDİ

Mültecilerin sığındığı kentlerin başında gelen Van’a her yıl binlerce giriş yapılıyor. Afganistan, Pakistan ve İran başta olmak üzere birçok ülkeden binlerce göçmenin geldiği kent, aynı zamanda mülteci mezarlığına döndü. Bilgileri göre; sadece 2019 yılında 50 bini aşkın mülteci kente giriş yapmak isterken sınırlarda yakalandı. Yıl içerisinde yine yüzden fazla mülteci ölümü kayıtlara geçti. Geçen ilkbaharda karların erimesiyle birlikte Özalp, Saray ve Çaldıran ilçe sınırları içerisinde yaklaşık 50 mültecinin cenazesi bulunmuştu. Yine kent merkezinde yıl içerisinde yaşanan kazalarda da 50'den fazla kişi yaşamını yitirmişti.

MA / Adnan Bilen