Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutuklular, cezaevinde yaşadıkları hak ihlallerine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’ne mektup gönderdi. Tutuklular, 15 Temmuz askeri kalkışma ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasının kaldırılmasından sonra cezaevinde devreye konulan birçok yeni uygulamayla kötü muameleye maruz kaldıklarını söyledi. 

Tutukluların gönderdiği mektupla maruz kaldıkları hak ihlallerini şöyle sıraladı: 

“* Bazı havalandırmaların üzeri tel örgülerle kaplı. Bu uygulama yaklaşık bir yıl önce başladı ve halen devam ediyor. Yaşam üzerine adeta telden bir perde çekilerek, boğucu bir atmosfer yaratılırken, insanlarda kapana kısılmışlık duygusunu travmaya yol açacak bir biçimde uyandırmaya çalışmaktadırlar.

* Gazetelerin bazıları içeri alınmıyor. Yeni Yaşam gazetesine erişimimiz engellenmiştir.

* Sıcak ve soğuk suya kota getirildi. Bunun yanı sıra sıcak suyun kirli ve paslı akması ciddi sağlık tehditleri oluşturmaktadır.

* Mahkeme ve hastanelere gidiş, gelişlerde X-ray cihazından geçmeden önce çıplak kalıncaya kadar soyunmamızı ve belirledikleri eşofmanları giydikten sonra X -ray cihazından geçmemizi dayatıyorlar.

* Şehir merkezinden 25 kilometre uzaklıkta olmamıza rağmen bize sadece TRT çeken radyolar veriliyor. Radyo taleplerimiz her defasında ‘güvenlik’ gerekçesiyle reddediliyor.”