Koronavirüs (Covis-19) salgını nedeniyle birçok  kurum, ya da kuruluş, faaliyetlerini durdurmak zorunda kalırken, bunlardan biri de Van’da çalışmaların yürüten Aryen Kültür Sanat Atölyesi oldu. Yeniden resim, müzik, tiyatro ve fotoğraf çekimi kurslarının başladığı atölyede eğitim dili ise Kürtçe. 

Eğitimler tek kişilik olacak

Atölyede resim eğitmeni olarak görev yapan Zozan Abi,  pandemi sürecinde 4 ay boyunca faaliyetlerini durdurduklarını hatırlatarak,  bu sürecin kendileri açısından zorlu geçtiğini ifade etti. Sürecin sona ermesiyle beraber yeniden çalışmalara başladıklarını dile getiren Zozan, “Bu dönemde eğitimlerimiz toplu değil tek kişilik olacak. Gereken önlemleri alıyoruz. Düzenli temizlik yapıyoruz, her sınıfta dezenfektan mevcut, içeri maskesiz almıyoruz. Öğrencilerimizin çoğunluğu çocuk olduğu için çok daha özen gösteriyoruz. Tek kişilik derslikler olduğu için hastalığın bulaşma olasılığı neredeyse minimum” dedi. 

Eğitim dili Kürtçe

Zozan,  2 ve 5 yaş arası çocukların temelden eğitim almalarını sağladıklarını söyleyerek, “Eğitimlerimizi ana dilleri olan Kürtçe ile veriyoruz. Çünkü Van’ın yüzde 90’ı Kürt ve Kürtçe eğitim veren bir kurum yok. Bu nedenle Kürtçe eğitim verme ihtiyacı duyduk”  diye belirtti. 

‘Her çocuk kendi dili ve kültürüyle yetişmeli’

Kürtçe eğitim vermelerindeki amacın çocukları ana diline hakim  kılmak olduğunu kaydeden Zozan, “Her yerde Türkçe konuşuluyor. Kürtçe eğitim dili olmaz ve resmi alanlarda da kullanılmazsa, anne ve babalar her ne kadar konuşsa da yeterli olmayacak. Bunun için Kürtlerin kültür ve sanatlarını yaşatacakları kurumların daha fazla olması gerekiyor ki çocuklarda ana dilin önemini anlasın ve o şekilde yetişsin. Sağlıklı bireyler yetiştirmek için sanat önemli bir alan. Her millet, çocuklarını kendi dili ve kültürü ile yetiştirmeli. Bu coğrafyanın dili ve kültürü Kürtçe. Aileleri çocuklarıyla bize katılmaya çağırıyoruz” diye konuştu.