Van’da 2016 yılında gözaltına alınan ve “gizli tanık” ifadesi sonucunda “örgüt üyeliği” gerekçesiyle tutuklanan Botan Timur, 6 yıldır Van F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor. Yıllardır “Bombacı odası” olarak nitelendirilen kategori odasında tutulan Timur’un Van 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşması ise tam 6 yıldır devam ediyor. Oğlu için Van Barosu’nda başlatılan Adalet Nöbeti’ne katılan Timur’un babası Kazım Timur, oğlunun adil yargılanmasını isteyerek tahliye edilmesini istedi.  

GÖZALTINDA DARP EDİLDİ

Baba Timur, Botan Timur’un gözaltına alındığı sırada polisin kendisine işkence yaptığını belirterek,“Oğlum hal pazarında çalışarak evi geçindiriyordu. 2016 yılında gözaltına alındı. Polis kapıyı kırarak içeri girdi ve oğluma ters kelepçe taktılar. Oğlum da kelepçenin ellerini çok sıktığı için biraz gevşetmelerini istedi. Oğlum bu konuşmayı yaptıktan sonra evde bulunan 15 polis, çocuğumu darp etmeye başladı. Darp esnasında kafası, burnu ve iki dişi kırıldı. Oğlum gözaltına alındıktan sonra Erek dağına götürülmüş. Polis orada oğluma, ‘Botan, kelepçeni açacağım kaç git’ demiş. Oğlum da ‘kaçarsam beni infaz edersin’ diyerek gitmemiş. Bunu kabul etmeyen oğlumu tekrar panzere atıp Erek Dağı’ndan emniyete getirene kadar darp etmişler” dedi. 

 YARGILAMA TAMAMLANMADI

Botan’ın 6 yıldır yargılandığını, 20 duruşmaya katıldığını fakat herhangi bir karar verilmediğini belirten Baba Timur, “Oğlum 5 yıl 8 aydır tutuklu. Şuana kadar mahkeme devam ediyor. Üzerine atılı tek suç ise gizli tanık beyanlarıdır. Bir iddia üzerine bir insan 6 yıl tutuklu kalır mı? Gizli tanıkla yüzleşme talebinde bulunuyor ama tanık mahkemeye getirilmiyor. Sonra gizli tanık ifadesinin kanıt olmayacağını kanaat getirdiler ama bu kez de bilgi eksikliği gerekçesiyle davayı sürekli erteliyorlar” diye konuştu. 

‘HERKES İÇİN HUKUK İSTİYORUZ’

Adalet Nöbeti’ne katılma amacının Türkiye’deki hukuksuzluğun son bulması olduğunu ifade eden Timur, şöyle devam etti: “Sadece kendi çocuğum için de değil bütün hasta, infazı yakılan veya adil bir şekilde yargılanmayan insanlar için oradayız. Hasta tutukluları ve infazı yakılan tutukluların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.  Biz, nöbete adaletin tesis edilmesi ve ülkedeki yargının hukuku esas alarak karar vermesi için mücadele ediyoruz. Oğlumu ‘bombacı koğuşu’ olarak nitelendirilen odada tutuyorlar. Salgın başladığından beri bir kez açık görüşüne izin verildi. Son 3 aydır ise disiplin cezası verildiği için açık görüşe izin verilmiyor. Spor, sohbet hakkı zaten askıya alınmış.” 

 ‘KENDİ YAZDIKLARI HUKUKA UYMUYORLAR’

Adalet Bakanlığı’na seslenen Timur, şunları söyledi: “Yargıçlar ‘biz bu ülkede adaleti Kürtler için rafa kaldırdık’ desinler. Bu kadar ikiyüzlülük olamaz. Kendi yazdıkları hukuk kurallarına uymuyorlar. Adalet Bakanı elini vicdanına koysun ve cezaevinde yaşananları görsün. Artık cezaevlerindeki hasta tutukluların serbest bırakılması ve mahkemelerde Kürt siyasi tutukluların adil yargılanması istiyoruz. Devletin tutuklular üzerinde devreye koyduğu hukuki olmayan uygulamaları kabul etmediğimiz için bugün eylem yapıyoruz. Adalet; hırsızlık,  yolsuzluk yapanlara var ama Kürd’e yok. Bu ülkede adalet yok adalet olsaydı 70 güne yakındır burada adalet nöbeti tutmazdık. Sonuç alıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz. Çünkü Kürt halkına başka yol bırakmadılar.”