Geçtiğimiz yıl yaşanan çığ felaketinden kaynaklı 42 kişinin yaşamını yitirdiği Van-Bahçesaray karayolu her kar yağışı sonrası çığ riski nedeniyle kapatılıyor. Çığ riskinin az olduğu günlerde ise sadece 07.00 ile 14.00 saatleri arasında karayolunda geçişlere izin veriliyor. Kış aylarının uzun sürdüğü karayolundaki söz konusu durum, hem araç sürücülerini hem yolcuları hem de çevredeki yurttaşları olumsuz etkiliyor. Araç sürücüleri birçok kez, yolun kapalı olmasından kaynaklı Bitlis-Hizan yolunu kullanmak zorunda kalıyor. Bu durum da araç sürücüleri ve yolcuların yolunun kilometrelerce uzamasına neden oluyor. Yolu kullanan yurttaşlar, olası çığ felaketlerine karşı betorname perde ve kar tünelleri gibi önlemlerin alınarak, yolun sürekli açık tutulmasını istiyor.  

KAPALI YOLUN MALİYETİ

Sık sık yolu kullananlardan birisi olan İYİ Parti Bahçesaray İlçe Başkanı Cevdet Görünüş, önlem alınmadan yolun kapatılmasıyla halka eziyet edildiğini vurguladı. İnsanların kimi ihtiyaçları için Hizan ilçesi üzerinden Van'a gittiklerine değinen Görünüş, "Yolda kar da yok. Birkaç yerde rüzgardan dolayı kar birikmiş. Vali Yardımcısını aradım, karayollarına bildireceklerini söyledi. İlçe Emniyet Müdürlüğüne söylediğimizde ise Valilik emri olduğunu belirtiyorlar" dedi. Yolun açık olduğu saatler dışında geçiş yapamayan kişilerin birçok kez otellerde kaldığını aktaran Görünüş, "Bu durum yolculara 200 ile 300 TL’ye mal oluyor. Bu duruma bir çözüm getirilmesini istiyoruz" diye seslendi. 

Yoldaki uygulamanın devam etmesi halinde şoförler ile birlikte yürüyüş yapacaklarını ifade eden Görünüş, "Bu millete niye eziyet çektiriyorlar" diye sordu. Şoförlerin de durumdan şikayetçi olduğunu kaydeden Görünüş, "En ufak bir yağmur yağdığı zaman hemen Hizan'a yönlendiriyorlar. Hizan yolu Bahçesaray yolundan çok daha tehlikeli. Hava güneşli olmasına rağmen izin verilmiyor. Yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

VERİLEN SÖZLER 

Yıllardır söz konusu yolda şoförlük yapan Mehmet Nuri Leymon ise, önlem alınmak yerine yolun kapatılmasından kaynaklı en çok mağdur olanların yolcular olduğunu dile getirdi. Yol kapalı olduğundan kaynaklı kimi yolcuların otellerde kaldığını aktaran Leymon, "Bu çileyi her seferinde çekiyorum. Yol sorununu bir türlü çözemediler. En ufak bir rüzgar ve yağmurda yolumuzu kapatıyorlar. Bizi de Hizan yoluna yönlendiriyorlar. Hizan yolu da çok uzak. Parası olmayan insanlar mağdur oluyor. Yolu saat 14.00’da kapatıyorlar. Van’da bir yolcu hazırlığını yapana kadar saat zaten 14.00’ı buluyor. Bahçesaray halkı ulaşım yüzünden perişan durumda. Yolların açılmasını, tünel sözünün yerine getirilmesini istiyoruz. Vergi ödüyorsak hizmetin de yapılmasını istiyoruz. Bazen 4 yolcuyla gidiyoruz. Saate yetişmek için yolcuları beklemiyoruz. Bu şartlarda mazot parasını dahi çıkaramıyoruz. Bu şartlarda hem yolcu hem de biz şoförler mağdur oluyor" diye konuştu. 

SÖZLER TUTULMADI 

Bahçesaray yolu için verilen sözlerin "havada kaldığını" kaydeden Leymon, seçim dönemlerinde yola dair kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmesini istedi. Leymon, "Daha önce verilen sözler yerine getirilmedi. Bize yol yapacaklarını, tünel açacaklarını söylediler. Bunlar sadece seçim haftası verilen sözler. Seçim bittiği zaman da verilen sözler yerine getirilmiyor. Bütün eziyeti biz şoför ve yolcular çekiyoruz” diye kaydetti. 

MA / Barış Dönmez