Van’ın Özalp İlçe merkezindeki Rus Pazarı olarak bilinen çarşıda 3 Kasım’da çıkan yangında 91 işyeri kullanılamaz hale geldi. Sabah erken saatlerde başlayan ve kayyım atanan Özalp Belediyesi’ne ait tek itfaiye aracının müdahalede yetersiz kalması sonucu yangın kısa sürede yayılarak diğer işyerlerine sıçradı. Olay yerine sevk edilen Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucu yangın yaklaşık 5 saat sonra kontrol altına alınabildi. Yangından zarar gören işyeri sahipleri ise mağduriyetlerini dile getirerek, yetkililerden destek bekliyor. 

20 YILLIK BİRİKİMLERİ KÜL OLDU

Pazarda 95 dükkanın yer aldığını belirten Özalp Rus Pazarı Kooperatif Başkanı Halim Özgür, 91 dükkanın kullanılamaz hale geldiğini kaydetti. İşyeri sahipleri ve kiracıların çoğunluğunun 20 yıldır pazarda esnaflık yaptığını ve tüm birikimlerini yangında kaybettiğini belirten Özgür,  büyük bir mağduriyet yaşadıklarını aktararak “Zaten kriz vardı, bu olay da eklenince buradaki esnaf tamamen çöktü. Bir an önce esnafın mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz” dedi. 

Valinin kendilerini ziyaret ederek “esnaf ihtiyaç fonuna başvursun” dediğini ifade eden Özgür, “Ancak, bu ne kadar geçerli olacak bilmiyoruz. Burayı ziyaret eden yetkililer oldu ancak buradaki mağduriyeti giderecek bir şeyler yapılmadı. Burada 20 yıllık esnafların birikimleri bir saat içerisinde yanıp kül oldu. Tek isteğimiz bize destek verilmesi” diye konuştu. 

YETKİLİLERE TEPKİ

İşyeri kullanılamaz hale gelen 15 yıllık esnaf Nejdet Özevli, tek geçim kaynağı olan işyerinin kül olduğuna dikkati çekerek, “Dükkanım yanmadan önce evime ekmek götürebiliyordum. Ancak şuan evime götüreceğim ekmeğim kesildi. Burada büyük bir felaket yaşandı. 40 yıldır devlete vergi ödüyorum. Böyle bir günde de devleti yanımızda görmek istiyoruz" talebinde bulundu.  Valiliğin ziyaret sırasında kendilerine “burada yapabileceğimiz bir şey yok” sözlerine tepki gösteren Özevli, “Yapabilecekleri çok şey var aslında. Valilik bize 300- 400 TL’lik sosyal yardım vereceğini söylüyor. Bu da tamamen dilenciliktir. Biz dilenci değiliz, kimseden dilenmiyoruz, sadece devlet yetkililerinin bize yardım etmesini istiyoruz” diye belirtti. 

BİR ŞEY KALMAYINCA YANGIN SÖNDÜ

Yangının başladığı saatlerde itfaiye ekiplerinin ilk müdahalede yetersiz kaldığını savunan Özevli, şöyle devam etti: “İtfaiyedekiler yangını bahçeyi sular gibi söndürmeye çalıştı. İlk müdahale yapılmış olsaydı belki de sadece 5- 6 dükkan yandıktan sonra diğer dükkanlar kurtulabilirdi. Sonradan Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı itfaiye ekipleri geldi ama iş işten geçmişti. İtfaiye ekipleri, ‘biz söndürdük’ demesinler yangın, yanacak bir şey kalmadığı için söndü. İtfaiye ve VEDAŞ zamanında yapılması gereken müdahaleleri yapmadı. Buraya bir ruhsat verilecekse biran önce verilmesi gerekiyor. Gereksiz yerlere yardım yapabiliyorlar ama burası gereksiz bir yer değil. 100 kişinin sermayesi burada, 100 ailenin geçim kaynağı burası. Herkes şuan mağdur durumda. Kimse bu saatten sonra evine ekmek götüremeyecek.”

VEDAŞ VE İTFAİYENİN İHMALİ VAR

10 yıldır pazarda esnaf olan Adem Taşkır da itfaiye ekiplerinin müdahalesinin yetersiz kalması sonucu yaygının hızlıca yayıldığını vurgulayarak, şunları dile getirdi: “İtfaiyenin müdahalesi çok yetersizdi. İtfaiye geldiğinde araçlarında su bile yoktu. Eğitim açısından da çok yetersizdiler. İtfaiye, geldiğinde ateşi söndürseydi bu kadar yayılmazdı.” Taşkır, Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) yetkililerinin de ihmalinin olduğunun altını çizerek, “Yangın başlayalı bir saat olmuştu ama elektrikler hala kesilmemişti. Yangın anında elektrik kablosu koptu ve insanların arasına düştü” dedi.  

‘BORCUMUN DERDİNE DÜŞTÜM’

Pazarda 16 yıldır esnaflık yapan Zeynel Abidin Dinler ise bütün emeklerinin yangında küle döndüğünü söyledi. Tüm esnaflarının hem maddi hem de manevi olarak mağdur olduğunu anlatan Dinler, şunları söyledi: “Sigortamız bile yok. Benim burada 250 bin TL’lik bir malım yandı. Bir o kadar da borcum var. Ben giden malların derdine düşmedim, borcumun derdine düşüyorum. Yarın öbür gün kapıma alacaklılar geldiğinde halim ne olacak. Buradaki birçok esnaf evine ekmek götürecek parası bile olmayan insanlardır.”  

MA / Özlem Yayan - Melek Şahin