Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (DİSA-DER)  yeni yıla dil kurslarını açarak başladı. Dil alanında yaptıkları çalışmalarla Van’da önemli bir görev üslenen dernekte, Kürtçenin dışında İngilizce, Farsça kurslarda bulunuyor. Kürtçe kurslara yoğun ilgi olduğunu söyleyen Dernek yöneticisi ve Kürtçe dil eğitmeni Güneş Öymen Korkmaz, DİSA-DER’in yeni eğitim programına ilişkin konuştu. Güneş, yaşamın her alanında dile sahip çıkılması gerektiğini belirterek herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet etti. 

‘Sadece evde değil her yerde Kürtçe konuşmalıyız’ 

Kürt kültürü araştırma ve geliştirme üzerine çalışmalar yapan KURDİ-DER’in Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılmasının ardından yerini dolduracak bir kuruma ihtiyaç duyulduğunu belirten, Kotkmaz“Bu nedenle DİSA-DER’i açtık. Çünkü dil kimliğimizdir ve bunu korumak temel sorumluluklarımızdan bir tanesidir.  Yaşamın her alanında dilimizi koruyabilmemiz ve canlı tutmamız gerekir. Dil ile birlikte verilmeyen mücadeleler her zaman zayıf kalmıştı ve amacına ulaşamamıştır. Daha fazla Kürtçe konuşarak bu mücadeleyi başlatmalıyız. Sadece evlerde değil, okulda, hastanede, belediyede, iş yerlerinde Kürtçeyi örgütlemeli ve Kürtçe konuşmalıyız” diye belirtti. 

 ‘Kadın ve çocuk sınıfları açacağız’

DİSA-DER’in aynı zamanda Kürt sanat ve kültürü üzerinde de çalışmalar yaptığını belirten Korkmaz, bu seneki kayıtların başladığını duyurdu. Kayıt süresini de sınırlandırmadıklarını aktaran Korkmaz, “Mevcut durumda herkes gelip kayıt yapabilir ve bunun sonunda derslerimiz başlamış oluyor. Bu hafta sonu hem kadın özgün hem de çocuk sınıfları açacağız. Dilin kadınlarla var olduğunu bildiğimizden kaynaklı bu konuda kadınlara daha fazla öncelik tanıyoruz. Kadınlarla birlikte Kürtçeyi örgütlemek istiyoruz. Kürtçenin yok olmakla yüz yüze kaldığını söyleyenler yanılıyor. Kürtçe ölmez. Bütün baskılara rağmen varlığını korumuş ve koruyacaktır. Bu da bizlerle mümkündür” ifadelerini kullandı. 

‘Çocuklara önce anadili öğretilmeli’ 

Çocuklara yabancı dil değil öncelikle anadillerinin öğretilmesi gerektiğinin altını çizen Korkmaz, “Kürtçe konuşmak kırmızıçizgi olmalıdır. Bundan kaynaklı buradan bütün Kürt kadınlarına ve annelerine sesleniyorum, anadilinize sahip çıkın.  Bizi biz yapan dilimizdir” dedi.