Van'da TJA ve Star Kadın Derneği üyeleri, “Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” şiarıyla 8 Mart startını verdi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) ile Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (TUHAYDER) üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kadın parti binasında bir araya geldi. Yöresel kıyafet giyen kadınlar, “Em xwe diparêzin (Kendimizi savunuyoruz)”, “Bijî yekitiya jinan (Yaşasın kadınların birliği”, “Kadınlar sokağa, eyleme, özgürlüğe” ve “Jin, jiyan, azadî” dövizleri taşıdı.  

TECRİDE TEPKİ 

Etkinlik, kadınların verdiği mücadeleye dair hazırlanan sinevizyon gösterimiyle başladı. Daha sonra parti bahçesine inen kadınlar burada 8 Mart'a ilişkin açıklama yaptı. HDP'li Muazzez Orhan, kadınların tecrit altında olduğunu belirterek, “Söz hakkı tanınmayan, fikri ve iradesi yok sayılan bir kadın gerçekliği yaratılmak isteniyor. Bu da tecrit politikaları ile hayata geçiriliyor" dedi. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin tüm ülkeye yayıldığına ve kadınları sardığına dikkati çeken Orhan, "Bugün yüzlerce tutsak, kadın öncülüğünde tecridi yıkmak için bedenleri ile direniyor" dedi. 

ÖRGÜTLÜLÜK VURGUSU  

Kadın kırımına karşı öz güçleri ile kendilerini savunacaklarının altını çizen Orhan, yeni bir yaşamı kuracaklarını belirtti. Orhan, “Tecritleştirilen yaşamlar toplumların hakikati ile uyuşmuyor. Kadınlar bin yıllardır yaşamdan ve özgürlükten yana. Rosa’lardan, Clara’lardan, New York’ta katledilen 129 tekstil işcisi kadından, Saralardan, Sêvêlerden bu yana bu tutkumuzdan ve inancımızdan hiç vazgeçmedik. Bugün de Ayşe Gökkan’ın dediği gibi ‘Kürdüz, kadınız ve buradayız’ ve sözü yerde bırakmayan Leyla gibi sesleniyoruz; ‘İçeride ya da dışarıda fark etmez, direnerek mücadeleye devam ediyoruz.’ Kadın kırımına da bu kırımı meşrulaştıran tecride karşı da susmayacağız. Yaşamı ve özgürlüğü örgütlemekten vazgeçemeyeceğiz” dedi.  

Kadınlar, açıklamanın ardından sloganlar eşliğinde seslendirdikleri ezgilerle halaya durdu.