Van'da 10 Eylül 2019 tarihinde gözaltına alındıktan sonra "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanan ve 12 Şubat 2019 tarihinde tahliye edildikten bir gün sonra yeniden tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van önceki dönem İl Eşbaşkanı Yadişen Karabulak’ın yargılandığı davanın duruşması Van 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yadişen duruşmaya, tutuklu bulunduğu Van T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, avukatları ise duruşma salonunda hazır bulundu. Salgın nedeniyle duruşma salonuna alınmayan ailesi ise duruşmanın sonucunu adliye koridorunda bekledi.

Hakkındaki iddiaları önceki duruşmasında verdiği ifadeyi tekrarlayarak reddeden Yadişen Karabulak ve avukatı tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti kararını vermek için ertelediği duruşmayı bu kez de “dosyadaki eksiklerin tamamlanması” gerekçesiyle 13 Ağustos tarihine erteledi. 

Ne olmuştu?

Van'da 10 Eylül 2019 tarihinde evlerine yapılan baskınla gözaltına alındıktan sonra "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Van İl Eşbaşkanı Yadişen Karabulak, HDP Kadın Meclisi üyesi Dilan Yıldız, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) üyeleri Sait Kılıç, Fikret Doğan ve İbrahim Sungur, yargılandıkları davanın 10 Şubat günü görülen ilk duruşmasında tahliye edilmişti. Savcılık, Van 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tahliye edilen Yadişen için yeniden yakalama kararı çıkardı. Karabulak , yakalama kararı ardından bir gün sonra evine yapılan baskınla tutuklanarak Van T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.