Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutuklu gazeteci Nedim Türfent hakkında, dünya haritasında Türkiye küçük gösterilmiş diye disiplin soruşturması açıldı. Türfent’in koğuşunda 13 Eylül’de yapılan aramada Cornelsen yayınları tarafından çıkarılan Almanca Dil Bilgisi gramer kitabının arka kapağında bulunan Almanca Dünya Haritası’nda Türkiye'nin küçük gösterildiği ve sınırlarının yanlış çizilerek topraklarını başka ülke toprağıymış gibi gösterildiği ileri sürülerek disiplin cezası için tutanak tutuldu. 

TÜRFENT’İN SAVUNMASI İSTENDİ

Açılan soruşturma kapsamında Türfent’in savunması istendi. Almanca Dil bilgisi çalıştığından aktaran Türfent, söz konusu arka kapaktaki dünya haritasında ülkelerin Almanca isimlerini ezberlediğini, bu amaçla yanında bulundurduğunu ifade etti. 

YAYINEVİNİN İZİ SÜRÜLDÜ TEMİZ ÇIKTI! 

"Odada bulunan Cornelsen yayınları Almanca Dil Bilgisi kitabının arka kapağına ait dolap çengeline astığı Dünya haritasında Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin sınırlarının yanlış çizilip topraklarının bir kısmı başka ülke topraklarıymış gibi gösterildiği” denilen açılan soruşturma kapsamında söz konusu yayınevinin izi sürüldü. 

İşi ciddiye alıp delil araştırmasına girişen Disiplin Kurulu, sonunda hata olabileceği kanısına vararak, şunları yazdı: "Yukarıda bilimsel bilgiler ışığında Nedim Türfent'in odasından genel arama sonucunda alınan Cornelsen yayınevine ait olan Almanca Dil Gramer Kitabı'nın arka kapak kısmında yayımlanan dünya haritası küçük ölçekle çizildiği için bu çizim esnasında bozulma meydana geleceği bilgisi Milli Eğitim Müfredatında da yer almaktadır. Ayrıca, internet üzerinde yapılan dünya haritaları kıyaslamasında benzer şekilde olduğu, hata oranlarının ölçek paydasının büyümesiyle daha da arttığı ve ölçek paydasının küçülmesi ile hata oranın azaldığı görülmektedir. Ayrıca Cornelsen yayınevinin konsept değerlendirmesi için yine internet üzerinden yapılan araştırmada adı geçen yayınevinin Alman menşeli olduğu, grundstufe seviyesinde Almanca kursları için ders kitabı olarak kullanılan studio d serisi bu yayınevinden çıktığı, goethe institutnun İstanbul şubesi de grundstufe seviyesinde bu kitapları kullandığı, sertifika sınavları için ilk bakılması gereken kaynaklardan olduğu, Türkiye'de Alman kitabevi orijinal olarak sattığı, goethe institutlerde de tüm yayınların var olduğu ve uluslararası bir yayınevi niteliğinde olduğu görülmektedir." 

‘BİLEREK VE KASTEN SUÇ YOK’

Etraflıca araştırmanın sonunda kasıt olmadığı kanısına varan Disiplin Kurulu, Türfent'in bilerek ve kasten suç teşkil edecek herhangi bir davranışta veya oluşumda bulunmadığını belirterek “disiplin cezasının verilmesine yer olmadığına” oy birliği ile karar verdi.

MA / Müjdat Can