Ekonomideki kriz halinin gittikçe belirginleşmesi, yurttaşların hükümet yetkililerine karşı tepkilerini de arttırıyor. Döviz kurlarındaki artıştan kaynaklı evlerine ekmek götürmekte dahi zorlanan yurttaşların tepkilerinin açığa çıktığı son yer ise Malatya oldu. Bir gurup esnaf ve yurttaş, önceki gün partisinin 7’nci Olağan Kongresi’ne katılan AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’a, “Evimize ekmek götüremiyoruz” diye dert yandı. Erdoğan ise, bu sözlere, “Çok abartı geldi. Eve ekmek götüremiyoruz dediğin zaman. Al keyif çayı iç” şeklinde cevap vererek, çay dağıttı. Söz konusu durum tepkilere neden olurken, gözler döviz kuruna bağlı olarak artan çay fiyatlarına çevrildi.

60 TL'DEN 130 TL'YE ÇIKTI 

Döviz kurlarındaki dalgalanmalardan kaynaklı son aylarda çay fiyatlarına art arda zam yapıldı. Van'da çay ocağı bulunan Kenan Narinci, daha önce paketini 15 TL’ye aldıkları çayın fiyatın 40 TL'ye; 60 TL'ye aldıkları çayın fiyatının ise 130 TL'ye kadar çıktığını aktardı. Narinci, "İki ya da üç çeşit çay kullanıyoruz. Şuan kullandığımız çayın yarım kilosu 50 TL, diğer çayların paketi ise 35 TL’den başlıyor" dedi. İran'dan getirilen ve bölgede "kaçak" olarak bilinen çay fiyatlarında da ciddi bir artışın yaşandığına dikkati çeken Narinci, "Eskiden kaçak çayı 60 TL'ye alıyorduk. Şuan 90 TL’ye ancak alabiliyoruz" diye konuştu. 

DOLARDAKİ ARTIŞIN ETKİLERİ 

Benzer fiyat artışının şeker ve diğer malzemelerde de yaşandığını kaydeden Narinci, 5 kilo şekerin kilosunu 15 TL’den 40 TL’ye satın aldığını belirtti. Kazançlarının büyük bölümünün şeker, bardak ve çaya gittiğini söyleyen Narinci, "İş olmadığı için de çok sıkıntı yaşıyoruz. Çayda kullandığımız suyun litresi 6 TL'den satılıyor. Sıcak sütü daha önce 15 TL’den alırken şuan 20 TL’ye alıyoruz. Çay için aldığımız pet bardakların fiyatı 3 TL iken, dolar yükseldiğinden ertesi gün daha pahalıya satın alıyoruz. Doların yükselmesi aldığımız çay kaşığının fiyatını bile etkiliyor” dedi.