Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, en çok koronavirüs vakalarının olduğu kentlerin başında olan Van'a geldi. Valilikte yapılan toplantı sonrası konuşan Koca, koronavirüs salgınında tekrar bir artış yaşandığını belirtti. 

65 YAŞ ÜSTÜ HASTA ORANI YÜZDE 15.6

Van'da 3 hafta öncesinden başlayan ciddi bir yoğunluğun yaşandığını, yaptıkları hızlı müdahalelerle durumu kontrol etme çabası içinde olduklarını belirten Koca, sağlık kuruluşlarında bu anlamda bir sorunun olmadığını, 80 olan filyasyon ekibi sayısını 128'e çıkardıklarını söyledi. Van'da 65 yaş üstü hasta oranının yüzde 15.6 olduğunu kaydeden Koca, "Van’da 80 olan filyasyon ekibi sayımızı hızla 128’e çıkardık. Bu dönemde filyasyon süresini 27 saatten 16 saate düşürdük. Bunu daha da aşağı düşürmek istiyoruz. Hastaların ortalama yaşındaki yükseliş maalesef ağır hastaların ve vefatların artışına sebep oluyor. Van’da 65 yaş üstü hasta oranımız yüzde 15.6. Hasta oranı ise yüzde 15,6. 65 yaş üstünde nüfusa göre dört kat vaka artışı görülüyor" diye konuştu. 

VAN'DA HASTA SAYISI ARTIYOR

Geçen hafta Diyarbakır, Şırnak, Batman, Mardin, Şanlıurfa ve Siirt illerinde incelemelerde bulunduğunu belirten Koca, "Bu 6 ilimizde birkaç hafta öncesine göre yüzde 30 ile 70'lere varan düşüşler gördük. Bu düşüşler bizleri memnun etmiştir. Ancak, Van için aynı durum ne yazık ki mevcut değil. Van, bu anlamda Bakanlık olarak mercek altına aldığımız merkezlerden biri oldu. Son dönemdeki yüksek hasta artışlarını gördüğümüz illerden biri haline geldi. Van'daki hasta sayısı artışı son aya göre neredeyse iki katına çıktı. Son haftaya baktığımızda bu artış yüzde 17 düzeylerinde. Van'da değil genel olarak Orta ve Doğu Anadolu illerimizde sıkıntılarımız yer yer oldu. Valilerimizle, sağlık ordumuzla yürüttüğümüz sıkı koordinasyon ile mücadelemizi sürdürüyoruz" diye konuştu. 

YOĞUN BAKIM HASTALARININ ÇOĞU 65 YAŞ ÜSTÜ

Van'da yoğun bakım hastalarının çoğunun 65 yaş üstü vatandaşlardan oluştuğunu ifade eden Koca, "Yaşlılarımızın yani büyüklerimizin özellikle korunabilir olması son derece önemli, nüfusa oranla 4 katına varan vaka artışının 65 yaş üzerinde görülmesi bu anlamda ciddi bir risk oluşturmakta. Gençlerimizin büyüklerle teması belirtisiz geçirdikleri için önlemek son derece önemli. Pozitifle temaslı olan kişilerin izolasyonunu da hassasiyetle yapmamız gerektiği anlaşılıyor. Unutulan tedbirler hepimize acılar yaşatıyor. Temizlik, maske ve mesafeden taviz veren her ilimizde maalesef bu tabloları görüyoruz. Bu nedenle Van başta olmak üzere bölgedeki tüm hemşerilerimizi bir kez daha tedbirlere sıkı sıkı sarılmaya davet ediyorum" diye konuştu.

DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILACAK

Durumu yerinde görmek, acil müdahale gerektiren konulara çözüm üretmek için kente geldiğini dile getiren Koca, Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'nin il sağlık müdürü, saha koordinatörleri ve başhekimlerinin katılımıyla değerlendirme toplantısı yaparak 4 ildeki güncel durumu ve ihtiyaçları detaylıca değerlendireceklerini kaydetti. Daha sonra Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne geçen Bakan Koca, burada tedavisi süren bazı hastaları ziyaret etti.