Suruç Aileleri İnisiyatifi, Kobanê’ye gitmek için Riha’nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde bulunan Amara Kültür Merkezi’nde DAİŞ'in bombalı saldırısı sonucu yaşamını yitiren “33 Düş Yolcusu" için başlattığı eylemin 100’üncü ayında Kadıköy'de bulunan Halitağa Caddesi'nde bir araya geldi. 

Açıklamaya, yaşamını yitirenlerin yakınları ile katliamdan yaralı kurtulanların yanı sıra, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Cumartesi Anneleri/İnsanları, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi üyeleri,  Limter İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı ve Gençlik Örgütleri destek verdi. Açıklamada, “Kalplerimiz adalet için atsın” yazılı pankartın yanı sıra katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı dövizler taşınırken sık sık, “Suruç’un hesabı sorulacak”, “Suruç’u unutma, unutturma” ve “Suruç için adalet herkes için adalet” sloganları atıldı.

Açıklamayı Suruç Aileleri İnisiyatifi adına 33 Düş Yolcusu’nun arkadaşlarından Heval Canpolat okudu.

Van protestolarında tutuklanan Uğur ve Örkmez'e cezaevinde saldırı Van protestolarında tutuklanan Uğur ve Örkmez'e cezaevinde saldırı

‘33 DÜŞ YOLCUMUZUN HESABINI SORMAKTAN VAZGEÇMEDİK’

Yaşanan katliamın üzerinden 100 ay geçtiğini hatırlatan Canpolat, bu sürecin katliamın aydınlatılmasına dair verilen adaletin mücadelesiyle geçtiğini kaydetti. Katliama ilişkin yürütülen dava boyunca yüzlerce hak ihlalinin yaşandığını vurgulayan Canpolat, “Görevi ihmal eden polislere ödül gibi cezalar verildi. Deliller gizlendi, sanık olarak dinlenmesi gerekenler tanık olarak dinlendi. Hakkında kırmızı bültenle arama kararı olanlar istihbarat teşkilatı eşliğinde görüşmelere katıldı. Mahkeme salonlarında öfkesini dile getiren ailelerimize ve yaralılarımıza mahkemeye hakaretten davalar açıldı. Katliamın yıldönümlerinde ve değişik tarihlerde yaptığımız anmalar yasaklandı. Keyfi biçimde gözaltına alındık. Karşılaştığımız tüm hukuksuzluklara rağmen 33 düş yolcumuzun hesabını sormaktan vazgeçmedik” dedi.

DURUŞMA 5 ARALIK’TA 

Canpolat, ayrıca Hrant Dink’i katleden Ogün Samast’ın tahliye edilmesi ve Mêrdîn’in Qoser (Kızıltepe) ilçesinde 12 yaşında 13 kurşunla katledilen Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz’ın mezarlarının tahrip edilmesini kınadıklarını belirtti. Canpolat, son olarak Pîrsus Katliamı’na ilişkin yürütülen davanın bir sonraki duruşmasının 5 Aralık’ta Şanlıurfa Adliyesi’nde görüleceği bilgisini paylaşarak sözlerini şöyle noktaladı: “Tüm dostlarımızı katliam davasına katılmaya ve davanın takipçisi olmaya davet ediyoruz. Bu gün, Dünya Çocuk Hakları günü. Suruç katliamında katledilen çocuklarımız şahsında, savaşlarda ve katliamlarda katledilen çocukları anıyor. 33 Düş Yolcusu’nun düşü olan savaşsız ve sömürüsüz bir dünyayı çocuklarımıza bırakacağımızın sözünü veriyoruz”

Açıklamanın ardından oturma eylemi gerçekleştirildi. Ardından katliamda yaşamını yitirenlerin ismi okunarak eylem sonlandırıldı.