Anayasa Mahkemesi, Şırnak’ın Cizre ilçesinde sokağa çıkma yasakları döneminde yürütülen operasyonlarda hayatlarını kaybedenlerle ilgili yapılan 9 ayrı başvuruyu da inceledi ve hak ihlalı kararı verdi. Yargı çevreleri tarafından AYM’nin kararının Yargıtay’a bir cevap niteliği taşıdığı ve Can Atalay davasına benzerliğine dikkat çekildi.

Anayasa Mahkemesi bölüm toplantısında, 16 Kasım Perşembe günü görüşmeye başladığı 30 önemli bireysel başvuru dosyası ile ilgili kararlarını duyurdu. AYM’nin açıkladığı kısa kararlarda başvurucu isimleri ve olayın ayrıntısı yer almazken sadece başvuru konusu ile sonuçlarına yer verildi.

Kısadalga’da yer alan habere göre AYM, Şırnak’ın Cizre ilçesinde sokağa çıkma yasağı döneminde yürütülen operasyonlarda hayatlarını kaybedenlerin yaptığı 9 ayrı başvuruyu inceledi.

AYM’nin incelediği 9 başvurunun konusu “Başvuru, Şırnak’ın Cizre ilçesinde güvenlik güçleri tarafından yürütülen operasyonlar sırasında meydana gelen ölüm olayı ve bunu takip eden süreç nedeniyle başta yaşam hakkı olmak üzere temel hak ve hürriyetlerin ihlal edildiği iddiasına ilişkindir” şeklinde açıklandı.

AYM, bu başvurulardan 8’i hakkında “Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının ihlal edilmediğine” karar verdi. AYM bir dosyada ise ihlal kararı verdi.

Şenyaşar ailesi için çağrı: Bu direnişe ortak olalım Şenyaşar ailesi için çağrı: Bu direnişe ortak olalım

Bu dosyada “Silahlı güç kullanımının etkili soruşturulmadığına ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna” karar veren heyet, esas incelemesi sonunda da Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğine” hükmetti.

Heyet, aynı başvurudaki “Acil sağlık hizmeti sunulmadığına ilişkin iddianın başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez olduğu” kararı verdi.

AYM, ihlal verdiği bu dosyada başvurucu Nuri Cağlı yönünden başvurunun başvuru hakkının kötüye kullanımı nedeniyle reddine karar verirken başvurucunun avukatı olan ve HEDEP milletvekili Nevroz Uysal Aslan’a 2 bin TL disiplin para cezası verilmesine karar verdi.