Haber: Ayça Onuralmış

Yaklaşık 10 ay önce Türk Metal Sendikası’na üye olmaları nedeniyle işten atılan Düzce Aluform Pekintaş işçileri, 307 gündür direnişlerini sürdürüyor. İşçilerden Yasin Taştekin, 10 yıl sürse de mücadeleye devam edeceklerini söyledi. 

Aluform Pekintaş fabrikasında çalışan 27 işçi Eylül 2022’de Türk Metal Sendikası’na üye oldu. Fabrika yöneticileri önce 19 Ekim’de 5 işçiyi işten çıkardı. 20 Ekim’de de sendika üyesi diğer 22 kişiyi istifaya zorladı. Fabrika önünde çadır kurarak direnişe geçen işçiler için mahkeme 3 ay uzaklaştırma kararı verdi. 

Direnişteki işçilerden Yasin Taştekin, Haber Erciş’e yaptığı açıklamada, bu yasağı deldikleri için gözaltına alındıklarını, mahkemeye çıktıklarını anlattı. Uzaklaştırma süresinin dolmasının ardından yeniden fabrika önüne geldiklerini söyleyen Taştekin, şöyle konuştu:

İADE KARARI ÇIKSA DAHİ İŞE GERİ DÖNMEYECEĞİZ

“Fabrikanın avukatı, savcılığa hakkımızda suç duyurusunda bulundu. Fabrika önünde müzik açmamız, slogan atmamız ve yol kenarında bulunan su kanalına girmemiz gerekçe gösterildi. Ben sulama kanalına girdim, sandalyeye oturdum şortumla, bir arkadaşım da kovayla su döktü üstüme. Bunun için cuma akşamı saat 16.00’da savcı bir anda Murat Çelik ve bana uzaklaştırma verdi. Müşteriler bundan rahatsız oluyormuş. Olacak tabi, ben zaten rahatsızlık vermek için buradayım. Trafiği bahane ediyorlar, bizim durduğumuz yerle trafiğin alakası yok. Bunların bahane olduğunun farkındayız. Bizim müdürler hakkında suç duyurumuz var, ses kayıtlarımız var, 10 aydır işlem yapılmıyor ama bize gelince bir günde mahkeme kuruluyor. Şimdi avukatımız uzaklaştırma kararına itiraz etti, cevabını bekliyoruz. Şu an 7-8 kişi fabrika önünde direnişe devam ediyor, onların yasağı yok. Murat Çelik ve bana yasak konuldu sadece. Patron-idari amirler-emniyet güçleri işbirliği, başka bir şey değil. Zaten bu her yerde olan bir şey.”

Mahkemeden işe iade kararı çıksa dahi işe geri dönmeyeceklerini vurgulayan Taştekin, şunları söyledi:

“İşten çıkarıldığımızda bizim hiçbir hakkımız ödenmedi. İhbar-kıdem tazminatlarımız, kullanmadığımız izinlerimiz, hiçbirini vermediler. Bu fabrikada en az çalışan 18 yıldır çalışıyor, 25 yıldır çalışan 4 kişi var. Bizi işverenin malına zarar verdiğimizi söyleyerek işten çıkartılar. Böyle olunca başka bir fabrikaya gittiğimizde işe alınmıyoruz. Mahkeme 10 aydır sürüyor, 10 yıl sürse de mücadelemize devam edeceğiz.”

Erciş’in İçme ve sulama  rezervesi HES’e kurban ediliyor Erciş’in İçme ve sulama  rezervesi HES’e kurban ediliyor

Bu içerik Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Gazeteciler Cemiyeti’nin “Basın Evi Destek Aracı (BEDA)” programı kapsamında hazırlanmıştır.