Dersim'in Ovacık ilçesinde bulunan Alevilerin kutsal olarak kabul ettikleri Munzur Gözeleri için tepkilere rağmen hazırlanan peyzaj projesi yaşama geçirilmek isteniyor. Ovacık Kaymakamlığı, proje hazırlıklarının başlatılması için gözelerdeki onlarca esnafa tebligat gönderdi. Tebligatta, alanda köylülerin piknik yapması, stant ve hediyelik eşya satılması, yiyecek, içecek satışı, suya girilmesi, kalabalık gruplar halinde oturulması ve gezilmesinin yasaklandığı belirtildi. 

HALKIN GİRİŞİNE İZİN VERİLMİYOR

Tebligatın ardından Munzur Gözeleri’ne zırhlı araçlar giriş yapmaya başladı. Zırhlı araçlar ile esnafların tezgahları kaldırılırken, halkın gözelere gitmesine de izin verilmiyor. 

GÖZELER PROJESİ

Yöre halkı tarafından kutsal kabul edilen Munzur Gözeleri, “turizme açılacağı” iddiasıyla bir süredir hedefte. Bölgedeki “görüntü kirliliğini gidermek” gerekçesiyle Tunceli Valiliği koordinesinde Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) tarafından hazırlanan proje, Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca Haziran 2019’da onaylandı. Kent halkı, belediyeler ve sivil toplum örgütlerine danışılmadan hazırlanan 8 milyon liralık proje, ahşap yoğunluklu planlansa da, Munzur’un üzerine çelikten köprüler inşa edilecek. Yine yapılması planlanan iki otoparktan biri hemen gözelerin yanı başında, diğeri ise Gözeler köyü yakınında inşa edilecek. Camping stant üniteleri, kurban kesme ve piknik yerleri de köyü yakınlarında yapılacak. Projenin tamamlanmasının ardından ise gözelere girişlerin ücretli hale getirileceği belirtiliyor.