Hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek ve cezaevlerinden tahliye edilmeleri yönündeki talepleri için Diyarbakır Barosu Hizmet Binası'nda Adalet Nöbeti başlatan tutuklu ailelerin eylemleri 4’üncü gününde devam ediyor. Bugünkü nöbette İskenderun Cezaevi’nde tutulan Sıddık Güler’in eşi Hasine Güler, Bandırma 2 Nolu Cezaevi’nde kalan Ahmet Kolakan’ın annesi Fevziye Kolakan, Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan Civan Boltan’ın babası Hakkı Boltan, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Abdulselam Güler’in kardeşi İnci Güler ve Diyarbakır T Tipi 2 Nolu Cezaevi’nde tutulan Hamdusena Ada'nın ablası Reşahat Ada ve Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde tutulan kalp hastası Yahya Baytar’ın kardeşi Neziyet Baytar yer aldı. 

‘İSTEKLERİNİZ HAKLI İSTEKLERDİR’

Aileleri bugün Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Genel Merkez Yöneticisi Newroz Uysal, ÖHD Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Özüm Vurgun ve ÖHD’li avukatlar ziyaret etti. Ziyarette konuşan Newroz Uysal, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için nöbet tutan ailelerin talepleri yerine getirilene kadar ailelere destek vermeye devam edeceklerini belirtti. Uysal, “Biliyorsunuz ki ÖHD’enin kuruluşundan bu yana dernek olarak çaba sarf ediyoruz. Umuyoruz ki çabalarımız ve amaçlarımız sizin istediğinizle aynı şeydir. Bugün burada cezaevlerinde yaşanan olaylardan dolayı çaba içerisindesiniz. İstekleriniz hukuki açıdan haklı bir istektir. Umuyoruz ki talepleriniz en kısa zamanda yerine getirilsin. Bu konuda üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye her zaman hazırız. Tekrardan yürütmüş olduğunuz bu nöbeti selamlıyoruz” dedi.

Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Abdulselam Güler’in kız kardeşi İnci Güler, “Görüşlere gittiğimizde tutsaklar üzerinde uygulanan zulmü gözlerimizle görüyoruz. Tutsaklar20-30 yıldır cezaevlerinde tutuluyor. Ne zaman cezaevlerine görüşe gittiğimizde diğer tutsaklarla konuşamıyoruz. Konuştuğumuz zaman görüş yasağı cezası veriyor. İki yıldır sürekli pandemi dönemini bahane ederek açık görüşlere gidemiyoruz. Yakınlarımızı yakından görmeyi özledik. Bu konuda ilk önce hasta tutsaklara adalet sağlanmalı. Taleplerimiz karşılanmadığı sürece bizler anne ve kardeşler olarak burada oturmaya devam edeceğiz. Gerekirse Bakanlığa dahi gidip nöbet tutacağız. Adalet ve hukuk istiyoruz. O kadar tutsak bırakılırken bizim tutsaklarımız bırakılmadı. Tutsakları neden bırakmıyorlar bunun sebebini bize söylesinler” ifadelerini kullandı.

‘ACI ÇEKMESİNİ İSTİYORLAR’

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kendi oğlu Civan Boltan için tahliye olmaksızın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesinin işkence ve kötü muamele yasağının ihlal edildiği yönünde karar verdiğini hatırlatan Hakkı Boltan, AİHM kararının uygulanmasını istedi. Oğlunun bir elinin olmadığını, bir gözünün görmediğini ve beyninde şarapnel parçası olduğunu vurgulayan Boltan, oğlunun kan pıhtılaşma hastalığının bulunduğunu buna dair raporlarının olduğunu dile getirerek, “Bunun çözümünün sıcak yerde kalmasıdır. Ama neresi soğuksa oraya sevk ediyorlar. Bolu’ya sevk etmişler, Bolu Türkiye’nin soğuk yerlerinden biridir. Bununla neyi amaçlıyorlar? Hastalığının ilerlemesini amaçlıyorlar. Bu cezaya ek olarak acı çekmesini istiyorlar. Çağrımız bu sorunların çözülmesidir” diye konuştu.

‘HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ’

ÖHD Diyarbakır Şubesi Yöneticisi Muhittin Muğuç, pandemi sorunu bahane edilerek tutuklulara ilişkin kısıtlamalara gidildiğini vurgulayarak, “Hasta mahpuslar tarafından hem Adli Tıp Kurumu hem de ilgili organlar tarafından çıkarılan sıkıntılar nedeniyle mağduriyetler yaşanıyor. Aileler böyle bir durumu zaten gündeme getiriyor. Bu sıkıntıların bir sonucu olarak anneler burada böyle bir eylem gerçekleştiriyor. Kendilerinin artık bu haksızlık karşısında sabredecek bir durumlarının kalmaması nedeniyle en büyük hakları olan oturma hakkı ya da buna benzer eylemselliklerini yerine getiriyor. ÖHD olarak her türlü desteği vereceğimizin sözünü veriyoruz” şeklinde konuştu.

Muğuç, tutukluların ailelerinden uzak cezaevlerine sevk edilmesi ve yaşanan diğer sorunlarla ilgili bir çalışma başlattıklarını bunun için hukuki adımlar atacaklarını sözlerine ekledi.

‘HERKES BURAYA GELSİN DESTEK OLSUN’

Nöbete katılan Neziyet Baytar, 28 yıldır cezaevinde olan ve şu an Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde olan bulunan kardeşi Yahya Baytar için eyleme katıldığını belirterek, kardeşinin kalp hastası olduğunu söyledi. Tek amaçlarının hasta tutukluların serbest bırakılması olduğunu dile getiren Baytar, “Bütün tutuklu ailelerine sesleniyorum, herkes buraya gelsin, destek olsun” çağrısında bulundu.