İzmir'de Boğaziçi’ne destek eyleminde 5 Şubat tarihinde Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamada gözaltına alınan 26 kişi dün akşam saatlerinde serbest bırakıldı. Gözaltına alınan iki genç kadının İzmir’in Konak ilçesinde bulunan Güvenlik Şubesi’nde çıplak aramaya maruz kaldığını belirtildi. Çıplak aramaya dair çıkan haberler üzerine açıklama yapan İzmir Valiliği "Çıplak arama, kanuna aykırı arama ya da mevzuata aykırı bir uygulama yapılmamıştır" dedi. 

VALİLİK AÇIKLAMASI 

Gözaltına alınıp serbest bırakılan İzmir Üniversitesi Dayanışması üyesi Pınar Usta, İzmir Valiliği’nin "Çıplak arama yapılmamıştır" açıklamasına çektiği videoyu sosyal medya hesabında yayınlayarak yanıt verdi. Usta, polis şiddeti ile gözaltına alındıklarını belirterek, gözaltına çıplak aramanın dayatıldığını belirtti. Avukatların içeri alınmadığı ilk ifadelerde, iki kadına çıplak arama yapıldığını anlatan Usta, “Biz Güvenlik Şubeye götürüldüğümüzde, sosyal medyada çıplak aramanın yapıldığı paylaşımlar, panik yaratmıştı. Avukatlar geldiğinde çıplak aramaya engel olmak istediler, ancak polisler tarafından hakaretlere ve engellemelere maruz kaldılar. Valiliğin ve yandaş basının hedef gösterici açıklamaları tamamen asılsızdır. Avukatım Hazal Aydın eşliğinde üst aramam yapıldı" dedi.

'BİZ DE TEYİT ETTİK’

Konuya dair sosyal medya hesabında paylaşımda bulunan avukat Hazal Aydın ise, “ Gözaltındaki müvekkillerimizle görüşmek için Güvenlik Şubeye gittiğimizde binada çığlık sesleri geldiğini duyduk. Ve içeri girmek istedik. Ancak emniyet amiri tarafından ‘bizi bir şeyler yapmaya zorlamayın’ gibi laflarla tehdit edildik ve içeriye alınmadık. Uğraşlar sonrası içeri girip müvekkillerimizle görüşünce çıplak aramaya maruz kaldıklarını öğrendik. Bizim tarafımızdan doğruluğu teyit edilen bu bilgi kamuoyunda duyurulunca sosyal medya da büyük tepki oluştu.  Bunun üzerine korkarak avukatları üst aramasına alacağız dediler. Çıplak arama işkencesinden sonra katıldığımız başka bir arama işlemini kamuoyuna servis edip, kişisel verilerimizi izinsizce kullanıp, adımı kullanarak yalan yanlış haberler yapmanız sizleri aklamayacak. Hesabını sorduk, sormaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

İZMİR BAROSU

İzmir Barosu da, valiliğin açıklamasına yanıt olarak yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, gözaltına alınan kişilerin sağlık muayenesi sonrasında ifadeleri alınmak üzere gruplar halinde Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne götürüldüğü ve ifadeye katılmak üzere giden avukatların ise binaya alınmadığı bilgisi yer aldı. Avukatların başsavcı ile yapılan görüşmeler sonucunda emniyet binasına alındığı kaydedilen açıklamada, “Avukatlar, içeri girdikten sonra müvekkilleriyle yaptıkları görüşmelerde iki kadın tarafından kendilerine çıplak arama işkencesi yapıldığı bildirilmiştir. İzmir Valiliği tarafından yapılan açıklama ve servis edilen görüntülerde, arama işlemine başından itibaren avukatların eşlik ettiği algısı yaratılmaya çalışılmaktadır. Bu iddia tümüyle gerçek dışı olup çıplak arama işkencesi iddiaları sevk edilen ilk 5 kişi arasında bulunan iki kadına ve meslektaşlarımızın şube binasına alınmadığı zamana ilişkindir” denildi. 

SUÇ DUYURUSU

Şüpheli polisler hakkında ifadeye katılan avukatlar tarafından suç duyurusunda bulunulduğu hatırlatılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "İzmir Barosu olarak hakikatin ortaya çıkması, insanlık dışı muameleyi uygulayan failler ile olayın üzerini kapatma gayesi güden her bir kamu görevlisinin cezalandırılması için sürecin ve dosyanın yakın takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz." 

İligili Haber: Boğaziçi kayyım rektör protestolarında son durum: Çıplak arama ve tutuklama!