Adana'da Boğaziçi dayanışması eyleminde gözaltına alınıp serbest bırakılan 10 kişiden biri olan Gülşah Şahin, bir saat gözaltı aracında bekletildiklerini ve üst aramasında kadın polisin kendilerini taciz ettiğini aktardı.

Adana'da dün Boğaziçi dayanışma eylemine müdahale eden polis, Canser Dayanır, Mazlum Gök, Haşim Çağrı, Gamze Aktaş, Gülşah Şahin, Ayşe Bezeyiş, Mehmet Halis Saykan, Büşra Kodak, Ulaş Can Taylan Arguş ve Umut Özşimşek'i gözaltına aldı. Haklarında "2911 Sayılı Kanuna muhalefeti etmek" iddiasıyla işlem yapılan 10 kişi sevk edildikleri Adana 5'inci Sulh Ceza Hakimliği'nce haftada bir gün imza atma şartıyla serbest bırakıldı. 

Serbest bırakılanlar arasında bulunan Gülşah Şahin gözaltı işlemleri sırasında maruz kaldıkları ihlalleri anlattı.

Şahin, 5 Şubat günü Boğaziçi açıklamasına katılmak üzere Eğitim Sen Adana Şubesi binası önünde beklerken polislerin "topluca duramazsınız" diyerek kendilerini darp ederek gözaltına aldığını söyledi. Bir saat boyunca gözaltı aracında keyfi olarak bekletildiklerini aktaran Şahin, kadın polislerin üst aramalarını yaptığı sırada kendilerini taciz ettiğini ve buna karşı çıkınca  "Sende olan bende de var" dediklerini belirtti.

Şahin, "Arkadaşlarımız darp edildiği, tehdit edildiği, GBT bahanesiyle rehin alındığı halde azmettirici ve polisi darp etmek ile suçlandı. Bizi baskıyla, işkenceyle susturmaya çalışanlar bilsinler ki isyanın butonuna basıldı. Bizleri susturamayacaksınız. Hukuksuzluklarınız karşısında mesleğini onuruyla yapan avukatlarımız, işkenceleriniz karşısında direnen halk var. Şilan’ımızın son sözü hepimizin sözü: YÖK kalkacak, polis gidecek, memleket bizimle özgürleşecek" ifadelerini kullandı. 

İSTANBUL'DA 4 ÖĞRENCİ TUTUKLANDI

Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan kayyım rektör Melih Bulu'yu protesto ettikleri için gözaltına alınan ve 2 gündür gözaltında olan 6 kişiden 4’ü tutuklanırken, 2’sine ise ev hapsi cezası verildi.

Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyım rektör Melih Bulu'nun atanmasını protesto ettikleri için haklarında başlatılan soruşturma kapsamında 5 kişi 4 Şubat günü evleri basılarak gözaltına alınmıştı. Araması devam eden 1 kişi ise bir gün sonra gözaltına alındı. 2 gündür gözaltında bulunan 6 kişi ifadelerinin alınması için Çağlayan Adliyesi’ne getirildi. Savcılık ifadesi biten 6 kişiden 5’i tutuklama, 1 kişi ise ev hapsi talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. 

Sulh Ceza Hakimliği’nde işlemleri biten 4 kişi tutuklandı, 2’sine ise ev hapsi cezası verildi.

ANKARA'DA 30 KİŞİ SERBEST

Ankara’da “kayyım rektör” protestolarına destek eyleminde polis işkencesine maruz kalarak gözaltına alınan 30 kişi serbest bırakıldı.

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri’nin, Boğaziçi Üniversitesi’ne AKP’li Melih Bulu’nun rektör atanmasıyla başlayan “kayyım rektör” protestolarına destek amacıyla dün Çankaya Belediyesi önünde yapmak istediği protesto eylemine müdahale edilmiş ve 30 kişi işkence görerek gözaltına alınmıştı. 

Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne götürülüp, haklarında “Toplantı ve gösteri kanununa muhalefet etmek” iddiasıyla işlem başlatılan kişiler 5 saat boyunca avukatlarıyla görüştürülmedi. 

Gözaltına alınanların ifadeleri de yine avukatları Emniyetin kapısında beklemesine rağmen “avukatlarınız gelmedi” denilerek avukatsız alınmaya çalışıldı.

Avukatların durumu sosyal medyadan duyurması üzerine ile müvekkilleriyle görüşmelerine izin verildi. İfadeleri alınan 30 kişi, Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi’nde yapılan sağlık kontrollerinin ardından serbest bırakıldı.

İZMİR'DE ÇIPLAK ARAMA

İzmir’de, Boğaziçi Üniversitesi’ne destek eylemi sırasında gözaltına alınanlardan iki kadın çıplak aramaya maruz kaldı. ÇHD, uygulamayla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını aktardı. 

İzmir Üniversitesi Dayanışması’nın Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle dayanışmak amacıyla dün Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapmak istediği açıklamaya polis müdahale etti. Müdahale sırasında gözaltına alınan 26 kişi, Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra emniyet müdürlüğüne götürüldü. Emniyette tutulanlar arasında bulunan iki genç kadının çıplak aramaya maruz kaldığı belirtildi. Avukatlarıyla görüşen kadınlar, maruz kaldıkları çıplak aramayı anlatarak, suç duyurusunda bulunacaklarını aktardı.

ÇHD’DEN AÇIKLAMA 

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) de, çıplak aramayla ilgili sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı. “İzmir Güvenlik Şube’de iki müvekkilimiz çıplak arama işkencesine maruz kalmıştır. İşkence sırasında müvekkillerimizin yukarıdan sesi geldiği için içeri girmeye çalıştık ancak hukuka aykırı şekilde engellendi. Şube tarafından meslektaşlarımız tehdit edildi. İzmir Baro Başkanı tarafından başsavcı ile yapılan görüşme ve meslektaşlarımızın çabası sonucunda getirilen diğer kişiler kamera eşliğinde aranmaya başlandı. Müvekkillerimize yapılan işkenceler hakkında suç duyurusunda bulunduk. Yapılan işkencelerin takipçisi olacağız.”

26 ÖĞRENCİ SERBEST 

İzmir'de Boğaziçi’ne destek eyleminde gözaltına alınan 26 kişi serbest bırakıldı. Gözaltında çıplak aramaya maruz kalan kadınlar, "Valilik kabul etmese de çıplak aramanın bizzat tanığıyız" dedi. 

İzmir Üniversitesi Dayanışması’nın Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ile dayanışma göstermek amacıyla dün Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapmak istediği açıklamaya polis izin vermeyerek, müdahale etti. Müdahalede 26 kişi gözaltına alındı. Dün emniyetteki işlemlerinin ardından bugün çıkarıldıkları mahkemede 6 kişi adli kontrol uygulamasıyla 20 kişi ise şartsız koşulsuz serbest bırakıldı.

'ÇIPLAK ARAMAYA MARUZ KALDIM'

Dün gözaltına alınıp çıplak aramaya maruz kalan ve ismini vermek istemeyen kadın, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Gündoğdu Meydanı’nda ters kelepçe ile gözaltına alındım. Araçta 5 kişiydik. Arabada 3 erkek 2 kadın vardı. Hastane gittikten sonra güvenlik şubeye getirildik ve kapıda kamera veya herhangi bir şey yoktu. Orada erkek polis vardı ve dedi ki ‘Çıplak arama yapılacak, ardından nezarete götürüleceksiniz’ dedi. Biz de avukatımızı istediğimizi söyledik o da bize ‘Avukat falan yok ne yapacaksınız avukatı’ dedi. İki kadın polis bizi odaya koydu ve ilk olarak telefon IP numarasını aldı. Mail adresini aç dedi ve telefonumu kontrol etti. Ardından bana ‘parça parça arama yapacağız’ dedi. Ben bu çıplak arama mı? Çıplak aramaysa kabul etmeyeceğim dedim. Polis bana bağırdı ve bana ‘Biz de senin oranı buranı görmeye meraklı değiliz. Ben memurum ve bunu yapmak zorundayım. Sen biliyor musun kimler buraya ne getiriyor? Çıkar şu üstündekileri’ dedi. Ben de çıkardım ve sadece iç çamaşırlarım ile kaldım. Sonra kadın polis bütün her yerime dokundu ve ‘İç çamaşırını çıkar’ dedi. Ben de regl olduğumu söyledim. O da iç çamaşırımı çıkardı ve bana ‘otur kalk otur kalk’ dedi. Ben de dediklerini tartışarak yaptım. Tabi bütün bunlar yapılırken hiçbir şekilde polis kamerası yoktu.”

'BU BİR İŞKENCEDİR DİYE BAĞIRDIM'

Çıplak aramaya maruz kalan diğer kadın ise maruz kaldıpı çıplak aramaya ilişkin “Biz gözaltına alınıp hastaneden geldikten sonra Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne getirildik. Polisler bana rutin arama yapılacağı söyledi. Çıplak arama ilk başta benden önce arama odasına giren arkadaşıma yapıldı. Arkadaşım odadan çıkınca çok kötüydü ve gözleri dolmuştu. Daha sonra bana da aynı şekilde arama yapılacağı söylendi. İç çamaşırıma kadar çıkarttılar. Çıplak arama için ‘parça parça tarama’ dediler. Daha sonra ben bu bir işkencedir diye bağırdım. Ardından kadın polisler bana vurmaya çalıştı. Ben de bana şiddet uygulayamazsınız dedim. Sinirlendim ve çığlık attım. Zaten sesimi duyan avukatlar yukarı çıktı. Ben avukatlara dedim çıplak arama yapılıyor. Avukatlar duruma tepki gösterdi. Daha sonra diğer avukatlarımız geldi. Dilekçeyle suç duyurusunda bulunduk. Valilik ne kadar kabul etmese de biz çıplak aramanın bizzat tanığıyız" dedi.

VALİLİK AÇIKLAMASI 

Gözaltına alınıp serbest bırakılan İzmir Üniversitesi Dayanışması üyesi Pınar Usta, İzmir Valiliği’nin "Çıplak arama yapılmamıştır" açıklamasına çektiği videoyu sosyal medya hesabında yayınlayarak yanıt verdi. Usta, polis şiddeti ile gözaltına alındıklarını belirterek, gözaltına çıplak aramanın dayatıldığını belirtti. Avukatların içeri alınmadığı ilk ifadelerde, iki kadına çıplak arama yapıldığını anlatan Usta, “Biz Güvenlik Şubeye götürüldüğümüzde, sosyal medyada çıplak aramanın yapıldığı paylaşımlar, panik yaratmıştı. Avukatlar geldiğinde çıplak aramaya engel olmak istediler, ancak polisler tarafından hakaretlere ve engellemelere maruz kaldılar. Valiliğin ve yandaş basının hedef gösterici açıklamaları tamamen asılsızdır. Avukatım Hazal Aydın eşliğinde üst aramam yapıldı" dedi.

'BİZ DE TEYİT ETTİK’

Konuya dair sosyal medya hesabında paylaşımda bulunan avukat Hazal Aydın ise, “ Gözaltındaki müvekkillerimizle görüşmek için Güvenlik Şubeye gittiğimizde binada çığlık sesleri geldiğini duyduk. Ve içeri girmek istedik. Ancak emniyet amiri tarafından ‘bizi bir şeyler yapmaya zorlamayın’ gibi laflarla tehdit edildik ve içeriye alınmadık. Uğraşlar sonrası içeri girip müvekkillerimizle görüşünce çıplak aramaya maruz kaldıklarını öğrendik. Bizim tarafımızdan doğruluğu teyit edilen bu bilgi kamuoyunda duyurulunca sosyal medya da büyük tepki oluştu.  Bunun üzerine korkarak avukatları üst aramasına alacağız dediler. Çıplak arama işkencesinden sonra katıldığımız başka bir arama işlemini kamuoyuna servis edip, kişisel verilerimizi izinsizce kullanıp, adımı kullanarak yalan yanlış haberler yapmanız sizleri aklamayacak. Hesabını sorduk, sormaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

İZMİR BAROSU

İzmir Barosu da, valiliğin açıklamasına yanıt olarak yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, gözaltına alınan kişilerin sağlık muayenesi sonrasında ifadeleri alınmak üzere gruplar halinde Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne götürüldüğü ve ifadeye katılmak üzere giden avukatların ise binaya alınmadığı bilgisi yer aldı. Avukatların başsavcı ile yapılan görüşmeler sonucunda emniyet binasına alındığı kaydedilen açıklamada, “Avukatlar, içeri girdikten sonra müvekkilleriyle yaptıkları görüşmelerde iki kadın tarafından kendilerine çıplak arama işkencesi yapıldığı bildirilmiştir. İzmir Valiliği tarafından yapılan açıklama ve servis edilen görüntülerde, arama işlemine başından itibaren avukatların eşlik ettiği algısı yaratılmaya çalışılmaktadır. Bu iddia tümüyle gerçek dışı olup çıplak arama işkencesi iddiaları sevk edilen ilk 5 kişi arasında bulunan iki kadına ve meslektaşlarımızın şube binasına alınmadığı zamana ilişkindir” denildi. 

SUÇ DUYURUSU

Şüpheli polisler hakkında ifadeye katılan avukatlar tarafından suç duyurusunda bulunulduğu hatırlatılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "İzmir Barosu olarak hakikatin ortaya çıkması, insanlık dışı muameleyi uygulayan failler ile olayın üzerini kapatma gayesi güden her bir kamu görevlisinin cezalandırılması için sürecin ve dosyanın yakın takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz." (MA)