AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, “Vesayetten Demokrasiye Milli İrade Sempozyumu”nda 12 Eylül Askeri Darbesi’nin 40’ıncı yıl dönümüne ilişkin konuştu. Erdoğan, sempozyum öncesi eski Başbakanlardan Tansu Çiller’le 12 Eylül fotoğraf sergisini gezdi.

“Her darbe bir öncekinin başaramadıklarını başarmak için gerçekleştirilmiştir” diyen Erdoğan, “12 Eylül takvim yapraklarında bir gün olmaktan çok daha farklı bir anlama sahip. 12 Eylül’de bir askeri darbeye maruz kaldı. Darbe haberi ABD’ye ulaştığında birilerinin ‘bizim çocuklar başardı’ dedi. 15 Temmuz’da da birileri ‘Bizim çocuklar başardı’ demek için bekledi. 12 Eylül anayasasının çok büyük bir oy ile kabul edilmesi milletin bir an önce içinde bulunduğu durumdan kurtulmak istemesi olarak okunması gerekir. Türkiye’yi 12 Eylül karanlık odağa hazırlayan güç sonrasını da hazırlamıştı toplumsal fikir yerine hala çözmek ile uğraştığımız sorunların tohumu atıldı” diye konuştu.

Erdoğan, “12 Eylül gençleri sapkınlığa yönlendirdi. Ülkemizin fikir hayatı 12 Eylül darbesinden sonra hiçbir zaman eskisi kadar canlı olamadı. Bunun yerine gençlerimizin zihinleri, tercümeye dayalı ideolojik akımlara maruz bırakıldı” dedi.

MACRON’A CEVAP VERDİ 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un kendisiyle uğraştığını söyleyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Güney’de (Kuzeydoğu Suriye’yi kastederek) malum koalisyon güçleriyle bir savaşımız var. Libya’da darbeci Hafter ve Fransa var. İsim vermek istemiyorum ama şahsımla çok uğraşıyor, ‘Türkiye ile değil Erdoğan ile sorunum var’ diyor Macron. Senin şahsımla daha çok sıkıntın olacak. Tarih bilgin yok, sen Fransız tarihini de bilmiyorsun. Afrika'nın tarihi adeta Fransa’nın tarihidir. Siz bize insanlık dersi veremezsiniz. Bunu ben bizzat kendisine dedim. Bunları öğrenmen lazım.”