Tarımsal desteklemenin bu yılki tutarlarına çiftçiden tepki geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan tutara göre, dekar başına tahıl ürünleri için 27 TL, bakliyatlar için 26 TL, dane mısır için 29 lira ve pamuk için ise 66 TL destek verilecek. Mısır ve pamuğun en çok yetiştirildiği merkezlerden biri olan Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki çiftçiler açıklanan tutara tepkili. 

MEMNUN ETMEDİ

Buğday ve pamuk hasadının bitimine az süre kala destekleme tutarlarının açıklandığına dikkati çeken Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbey, açıklanan fiyatların ise kendilerini memnun etmediğini vurguladı. Sadece Kızıltepe'de bir milyon dekar arazinin bulunduğunu ve buralarının çoğunda buğday, mısır ve pamuk ekili olduğuna değinen Erbey, bölgedeki pamuğun girdi maliyetlerinin çiftçileri zor durumda bıraktığını vurguladı. 

Erbey, bu yıl karşılaştıkları zorlukları da dile getirerek, "Bu yıl aşırı yağışlardan dolayı artan haşere ve kurtla mücadele ettik. Evvelki sene bir iki kez ilaçlama yapan çiftçi bu sene 5- 6 kez ilaçlama yaptı ve zarara girdi. Bir kurt ilacının litresi geçen sene 100 TL iken bu sene 200 TL oldu. Çiftçi gübreyi geçen yıl 150- 200 TL’ye alırken bugün bin 50 TL’ye alıyor. Mazot hakeza yine öyle. Her ay fiyatına zam geliyor. İşçilikte ve biçer fiyatında artış oldu. Çiftçi sadece 100 dönüm pamuğa 70- 80 bin ilaçlama parası verdi. Artış olunca çiftçi mağdur oluyor ve bununla mücadele edemiyor. 

'PAMUK EKECEK ÇİFTÇİ BULAMAYIZ'

Geçen yıl 3,30 TL’ye sattıkları pamuğa bu yıl 3 TL’den alıcı bulamadıklarını kaydeden Erbey, “Pamukta fiyat düşüklüğü var. Bu girdi maliyetleri nedeniyle Mardin Ovası’nda gelecek sene pamuk ekecek çiftçi bulamayız. Mısır üretiminde de benzer durum var. Mısır ilk çıktığında 1,15 TL iken bugün 960 kuruşa alıcı bulamıyoruz” dedi. Pamuk desteği için istedikleri fiyatın karşılanmadığını dile getiren Erbey, şöyle devam etti: "Sadece buğdaya destek 50 kuruştan 100 kuruşa çıkarıldı. Çiftçi bu durumdan memnun değildir. Üretmese, tarlada çalışmazsa ve kazanmazsa çiftçiyi köylerde tutamayız. Kızıltepe’de 6 bine yakın Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı. 

Erbey, çiftçinin Dicle Elektrik Araştırma Şirketi (DEDAŞ) tarafından da mağdur edildiğini belirterek, "Çiftçiler, DEDAŞ'ın haksız faturaları ve borcundan dolayı kaydını yapmıyor. Çiftçiler “Zaten devlet tarafından bana gelen destek özel sektöre aktarılıyor” diyerek, kayıt yapmıyor. Çiftçiler bu nedenle kazanmadığı üründe ekim yapmak istemiyor” diye konuştu. 

'ÇİFTÇİ PERİŞAN'

Kızıltepe'nin kırsal mahallelerinden Karakuyu'da pamuk eken Hakim Kutlucan ise, bu yıl büyük sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Pamuklarına yaprak bitinin düştüğünü ve kozaların yapıştığını aktaran Kutlucan, 6 kez ilaçlama yapmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Bunun karşısında açıklanan destekle tutarına tepki gösteren Kutlucan, “Bu bir şeyi karşılamıyor. İşçiler kilo başına 70 kuruş istiyor. Bunun sulaması ve elektrik faturası var. Ben şu anda 120 bin TL zarar etmişim" diye konuştu. 

“Bu gidişle kesinlikle pamuk ekemeyeceğim” diyen Kutlucan, çiftçilere verilen destekleme kartlarındaki faiz fiyatlarını eleştirdi. Kutlucan, şunları söyledi: "100 bin TL’lik mazot alımında ayda bin 500 TL faiz ödüyoruz. Bu tarlaları artık ekemeyeceğiz. DEDAŞ'a ödeme yapamıyorum diye elektrik vermiyor. Şu an elektriğimiz kesik ve ben bu parayı ödeyecek durumda değilim. Mazota mı, gübreye mi, işçilere mi para vereceğim? Şu an çiftçi mağdur ve perişan. Bu şekilde giderse çiftçilik yapamayacağız. Kuyularımızı kapatıp, traktörlerimizi satacağız ve başka işlere bakacağız.” (MA)