Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 31 Mart yerel seçim çalışmaları kapsamında Erdîş (Erciş) İlçesi’nde seçim bürosu açılışı gerçekleştirildi. Büro açılışı öncesi Erdîş girişinde bir araya gelen yüzlerce kişi, davul ve zurnalar eşliğinde uzun süre halaya durdu. Ardından aralarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve DEM Parti il, ilçe örgütleri, Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Abdullah Zeydan, Erdîş Belediye Eşbaşkan adayları Güler Temel ile Baran Bilici’nin yanı sıra DEM Parti Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit’in yer aldığı yüzlerin katılımıyla, uzun bir konvoyla büro açılışının yapılacağı ilçe merkezine doğru geçti. Yol boyu çevredeki yurttaşlar da, korna, alkış ve zafer işaretleriyle destek verildi.

Erciş Belediyesi Eşbaşkanlarından 1 Mayıs Mesajı Erciş Belediyesi Eşbaşkanlarından 1 Mayıs Mesajı

Büro açılışının yapıldığı yerde binlerce kişi kitleyi halaylarla bekledi. Büyük bir coşkuyla karşılanan kitle içerisinde yer alan Belediye eşbaşkan adayları, yurttaşların büyük bir ilgisiyle karşılaştı.

Zzzzzzzzz-4

‘İradenize sahip çıktınız’

Konuşmalar öncesi Kürt özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuna geçildi. Ardından konuşan Erdîş Belediye Eşbaşkan Adayı Güler Temel, alanın coşkusundan ve kalabalığından kaynaklı mutlu olduklarını belirterek, “İradenize, partinize sahip çıktınız” dedi. Cezaevlerindeki tecridi kınayan Güler Temel, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorunun çözülmesi talebiyle 27 Kasım 2023’te cezaevlerinde başlatılan açlık grevleri ile aynı taleple tutsak yakınları tarafından başlatılan Adalet Nöbetleri'ne dikkat çekti.

Mücadele vurgusu

Kazandıkları belediyelere “uyduruk” gerekçelerle kayyım atandığına ve halk iradesinin gasp edildiğine dikkat çeken Güler Temel, “8 yıldır talancı zihniyetin kontrolünde olan belediyelerde arkadaşlarımızın diktiği bir ağaca bile tahammül edemiyorlar, ne varsa ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Birçok insanı işinden, aşından ettiler. Bizin bütün hizmetlerimizin önüne barikat kurdular. Dönemimizde yapılan her şeyi kendi çıkarları için yandaşlara peşkeş çektiler, sattılar. AKP-MHP’nin ilçe başkanlarını belediyede işe aldılar, konumlandırdılar ve işe gelmemelerine rağmen sizin bütçenizden yıllarca maaş verdiler. Gençlerimize inşaatlarda çalışmayı reva gören ve gündelik işlere mecbur bırakan bu yönetim yüzünden ne yazık ki gençlerimizin cansız bedeni geliyor. Bu bizim kaderimiz değil. Bunlara karşı mücadele edeceğiz, asimilasyona karşı duracağız” ifadelerini kullandı.

Zzzzzzzzz-3

‘Kayyımı göndereceğiz’

Ardından konuşan bir diğer eşbaşkan adayı Baran Bilici, bölge kentlerinin birçok yerinde irade gaspıyla karşı karşıya kaldıklarına işaret ederek, halka iradesine sahip çıkma çağrısında bulundu. Seçimlerde büyük bir farkla zafer kazanacaklarını vurgulayan Baran Bilici, “Öyle bir farkla kazanacağız ki, iktidar partisi tabela partisi olarak kalacak. Aday bulmakta zorlanacak” diye kaydetti. “Kayyımlara bilet alıp Ankara’ya göndereceğiz” diyen Baran Bilici, eşit olmayan şartlarda seçim çalışması yürüttüklerini belirterek, “Mevcut kayyım bir orduyla geziyor. Bütün kolluğu emri altına almış. Biz insanlarımızla geziyoruz. Bir orduyla gezmenin bize faydası yok. Çalışacağız, mücadele edeceğiz, her iki kayyımı da göndereceğiz. Seçim çalışması yaparken bazı argümanlar kullanıyorlar. ‘Biz sizi kayyımlardan kurtaracağız’ diyorlar. Bizi kendinizden kurtarın. Siz giderseniz her şeyden kurtulmuş olacağız” şeklinde konuştu.  

‘Halkımızla birlikte kazanazağız’

Her yere eşit hizmet götüreceklerini ifade eden Baran Bilici, "Seçim süreci önemli bir süreç. Bu anlamda bu tahakkümden, kayyımdan kurtulmak için canla başla çalışmalıyız. Bizin zırhlı araçlarımız, silahlarımız yok, halkımız var. Halkımızla birlikte projelerimizi hayata geçireceğiz. Halkımızı düşünüyoruz” şeklinde ifade etti.

Zzzzzzzzzzxcc

'Belediyeyi alacağız'

Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Abdullah Zeydan da, halkın coşkusunun, sahiplenişinin kendilerine müjde verdiğini belirterek, “Erdiş belediyesini alacağız, kayyımı göndereceğiz. Bu birinci müjde. Wan ve ilçe belediyelerini alacağız, halkın belediyesi yapacağız. Bu da ikinci müjde. Bu alan bize sürgündeki arkadaşların özgürlüğüne kavuşacağının müjdesini de veriyor. Cezaevlerindeki tutsak arkadaşlarımız rehin. Bu alan tutsak arkadaşlarımızın özgürlüğünün müjdesini de veriyor. Halkımız her zaman partisine, iradesine sahip çıkıyor” ifadelerini kullandı.

“Bu alan Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün müjdesini de verdi” diyen Abdullah Zeydan, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Kürt Halk önderi üzerinde 3 yıldır hukuksuz, ahlaksız bir tecrit var. Bu tecridi kınıyoruz. Halkımızın ihtiyacı tecrit, Kürt halkının inkarı değil; toplumun ihtiyacı olan barıştır. Bunu tecrübe ettik. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kalktığı zaman barış umudu doğuyor. O yüzden tecridi kaldırın, İmralı kapısını açın, toplumsal barışı sağlayın. Bütün sorunların nedeni Kürt sorunun çözümsüzlüğüdür. Kürt sorunu çözümünün muhatabı Sayın Öcalan. O yüzden Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kalksın, fiziki özgürlüğü sağlansın ve Kürt sorunu çözülsün.”