Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Bursa Şubesi, salgın döneminde yüz yüze eğitime geçiş tartışmalarına ve yaşanan sorunlara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, mesleki çalışmalar için okullarla temasta bulunulduğu, okulların ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yüz yüze eğitime hazırlıksız olduğu kaydedildi. Eğitim emekçilerinin sağlığıyla ilgili endişelerinin de olduğu belirtilen açıklamada,  MEB’in seminerlerin yüz yüze yapılması kararı da eleştirildi. 

Okulların kendi imkanlarıyla sadece dezenfektan ile birer tane ateş ölçer temin ettiğinin ifade edildiği açıklamada, “Bakanlık okullarda alınacak önlemlere dair ayrıntılı bir planlama yapmamıştır. Daha da önemlisi, okulların açılabilmesi için gerekli ve zorunlu olan ‘ek bütçe ve ek atama’ gündemlerinde dahi yoktur. Bu koşullarda okullarda bulunmanın yarattığı sağlık riskleri ile baş etmek, tek tek eğitim emekçilerine ve öğrencilere bırakılmış durumdadır” denildi.

VAKALAR GELMEYE DEVAM EDİYOR

MEB kurumlarında artan vaka sayılarına da dikkat çekilen açıklamada, “Sendikamıza gelen bilgiler ışığında; Salı günü 34 okulda, çarşamba günü 46 okulda, perşembe günü 96 okulda, cuma günü 48 okulda vaka tespit edilmiş olup, vaka sayıları gelmeye devam etmektedir. Bu sayılar okul sayıları olup, okullardaki arkadaşlarımıza test yapılmadığı için kaç arkadaşımızın Kovid-19 testi pozitif olduğu kesin bilgisine ulaşılamamaktadır” diye kaydedildi.

‘SALGININ YAYILMASINA SEBEP OLUNDU’ 

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Yaptığımız bütün görüşmelere rağmen okullardaki tüm eğitim emekçilerinin karantinaya alınması kararı çıkmamış, diğer arkadaşlarımızın okullara gitmeye devam etmesi istenmiştir. Eğitim emekçileri seminerlerde, bütün bir yılın her yönüyle planlamasını yaparlardı. Peki bir planlama yapabildik mi? Kesinlikle hayır. Öğretmenlerimiz ders dağılımını yapamadı, sınıf dağılımları sorunlu yapıldı. Yıllık ders planlarını yapılamadı, çünkü hangi dersin kaç saat işleneceği, seyreltilmiş eğitimin nasıl yapılacağı, seçmeli derslerin nasıl, kaçar saat planlanacağı, uzaktan yapılacak derslerin haftada kaç saat olacağı belli değildi. Sene başı seminer çalışmasında yapmamız gereken en önemli iş olan planlamayı yapamamışken bizleri boşu boşuna okullara çağırıp virüsün yayılmasına sebep olunmuştur.

MEB BELİRSİZLİKLERLE DOLU

Yönetmelikle belirlenmiş olan bir haftalık seminer çalışmaları 28 Ağustos’ta bitmesine rağmen, 31 Ağustos-18 Eylül tarihlerinde ne yapılacağına ait bakanlıktan net bir açıklama gelmemiştir. İdareciler, öğretmen arkadaşlara ne söyleyeceğini şaşırmış durumdadırlar. Kimi idareciler öğretmen arkadaşlarımızı bu tarihlerde okullara çağırmış, kimisi uzaktan eğitimi okulda yapacaksınız derken, kimi idareciler ise uzaktan eğitimi evlerinizde yapabilirsiniz demiştir. MEB tarihinde hiç bu kadar belirsizlik yaşamamıştır. 

ORTAK AKILLA KARAR ALINMALI

MEB derhal eğitimin bileşenleri ile bir araya gelip, ortak akılla kararlar almalı, alınan kararlar açıklanarak belirsizliklere son vermelidir. Acilen ek bütçe ile okulların; yardımcı personel, öğretmen, temizlik malzemesi, maske, ateş ölçer ve dezenfektan ihtiyaçları karşılanmalı, bütün yük aile birliklerine, dolayısıyla velilere yıkılmamalıdır. Uzaktan eğitimde ihtiyacı olan öğrencilerin araç gereç ve erişim olanakları sağlanmalı, dezavantajlı öğrencilere yönelik çalışmalar yapılmalıdır.”