Van’ın Edremit İlçesine bağlı Süphan Mahallesi’nde  sokak aralarında hayvanlarını otlatan Kumru Komi, hayvanların yemi kalmadığı ve yaşanan ekonomik sorunlardan kaynaklı yemde alamadıkları için sokak aralarında buldukları yiyecekler ve boş yeşil arazilerde hayvanları otlattığını belirtiyor. Ayrıca yaylaya çıkmaya hazırlanan Kumru, yıllardır kentte yaşamasına rağmen köy hayatını özlediğini her fırsatta dile getiriyor.

Van’ın Çatak İlçesi’ne bağlı Tureşan (Doğanay) Mahallesinden, 1990’lı yıllarda  merkez ilçesi Edremit’in Süphan Mahallesine göç eden Kumru, yaklaşık on yıl boyunca hayvancılık yapamadıklarını söyledi. Devletin koruculuk sistemi dayatmaları sonucunda köylerinden çıkarıldıklarını ve hayvanlarının bir kısmını sattıklarını kaydeden Kumru, “ Geri kalan koyunlarımızı da sattık. Yaptığımız tek iş hayvancılık olduğu için, hayvansız yapamadım. Tekrar koyun almaya karar verdik. Yıllar sonra tekrar köyümüze dönmek istedik. İmkanlar el vermediği için sadece yaz aylarında hayvanlarımızı beslemek ve süt, peynir, yoğurt elde edebilmek için yaylaya gidebiliyoruz. Kendi köyümüz hala yasaklı bölge olduğu için de ilçeye bağlı Xumar köyüne gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

'HERYER ÇÖP KOYUNLAR DOYMUYOR'

Baharın başlamasıyla birlikte hazırlıklarını yaparak yaylaya çıktıklarını söyleyen Kumru, “ Havalar hala tam olarak ısınmadı. Kış aylarının uzun olmasından kaynaklı da koyunlarımızı uzun bir süre ahırda beslemek durumundayız. Yem fiyatları aldı başını gitti. Belirli miktarda aldığımız yemlerimiz tükenince de, havaların da ısınmasıyla birlikte hayvanlarımı mahalle aralarında beslemek zorunda kalıyorum. Her taraf çöp ve koyunlar yedikleriyle doymuyor. Ama bir taraftan da mecbur mahalle aralarında beslemek zorundayım” şeklinde konuştu.

'ZOR OLSA DA KOYUNLARIMI SEVİYORUM'

Bir hafta sonra koyunlarını yaylaya çıkarmaya hazırlanan Kumru, “Eskiden günlerce yol gidiyorduk. Ama şimdi kamyonla koyunlarımızı alıp yaylaya taşıyoruz. Gün boyunca bir taraftan ahırda kuzuları besliyorum, diğer taraftan koyunlarımı boş arazilerde, mahalle aralarında çıkan otlarla besliyorum. Tüm yük benim omzumda erkekler hayvancılıkla uğraşmak istemiyor. Zor olsa da ben koyunlarımı seviyorum” dedi.

'YAYLADA KIŞ HAZIRLIKLARIMIZI YAPYORUZ'

Köy hayatının şehirden daha güzel olduğunu kaydeden Kumru, “Köyde yaşam daha güzel bir taraftan berivanlık yaparken, diğer taraftan ise elde ettiğim sütten kışa hazırlık yapıyorum. Yoğurt, süt, peynirimi çıkarıyorum. Bunları kış boyunca doğal bir şekilde çocuklarıma veriyorum” diye kaydetti.

'YAYLALARDA KARAKOLLARIN BASKISIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ'

Köyde koyun sağmaya giderken karakoldaki askerler tarafından sürekli kendilerine psikolojik baskı uygulandığını söyleyen Kumru, “Karakollar köyün merkezinden uzakta olsa gün içinde koyun sağmaya giderken sürekli kimliklerimizi kontrol ediyorlar. Bu durum bizi çok rahatsız ediyor. Askerlerin, karakolların baskısı altındayız. Ama bu yaylaya çıkma durumumuzun önüne geçmiyor. Yıllardır devam eden bu zulmün bitmesini istiyoruz. Daha özgür bir şekilde yaylalarımızda zaman geçirmek istiyoruz”  diye vurguladı.