Van'ın Edremit ilçesinde bulunan Değerkent Sitesi sakinleri daire paralarını ödedikleri Rayt adlı şirketin borcundan dolayı tapusunu alamadıkları evlerinin Şekerbank tarafından ipotek altına alınarak dairelerinin satılmasını, siteleri önünde yaptıkları açıklamayla protesto etti. 

‘ŞEKERBANK CEZAYI DAİRE SAHİPLERİNE KESTİ’ 

Açıklamada, "Adı Şeker kendi zeher", "Vanlıyam şanlıyam Şekerbank mağduruyam" yazılı pankartlar açıldı. Site içine kadar yürüyen Değerkent Sitesi sahipleri adına Şükran Sürmeli açıklama yaptı. Sürmeli, 2011 depreminin bir sene öncesinde bir kısmı tamamlanan Değerkent Sitesi'nin sakinleri tarafından müteahhide katkı olması açısından 20-50 bin TL fazladan para verilmesine rağmen Şekerbank’ın, yapımcı şirketin cezasını haksız bir şekilde daire sahiplerine kestiğini söyledi.

‘328 DAİRE SATIŞA ÇIKARILDI’

Rayt İnşaat'ın bina yapımını sürdürdüğü dönemde, Bahçesaray ilçesinde 3 Milyon Euro'ya mal olan su fabrikası açma faaliyetinden dolayı bankadan kredi aldığını belirten Sürmeli, Şeker Bank'ın, Değerkent İnşaatın yapıldığı arsayı ipotek ederek Türk Eximbank'tan alınan kredi için teminat mektubu verdiğini belirtti. Deprem sonrası meydana gelen boşluktan dolayı ve Rayt İnşaat’ın su fabrikası projesinde başarılı olmaması dolayısıyla bankanın ödemelerinin yapılamadığını belirten Sürmeli, şöyle devam etti: “Dairelerin icra kanalıyla satışa sunulması sürecine kadar oyalama ve sorunun çözüleceği yolunda ümit verilme dolayısıyla, Değerkent sakinlerinin seslerini herhangi bir yere duyurma çabası engellenmiştir. Bugün artık Şekerbank, haksız bir şekilde müteahhidin sorumsuzluğunun cezasını site sakinlerine kesmek istiyor. Daha önceki görüşmelerde kısmi uzlaşma üzerine Değerkent sakinleri sorunun çözülmesi amacıyla daire başı fazladan 20 ila 50 bin TL toplayarak, 3 Milyon TL ile Şekerbank'a müracaat etmiş ve para toplanan 158 kişinin tapusunun bu para karşılığında verilmesini talep etmiştir. Banka ise hiçbir şekilde uzlaşmaya yanaşmayarak, sorunun asıl sebebi olan su fabrikası makinelerine icra koyma yerine dairelerin satışa çıkarıldığını söylemiştir. Gelinen noktada Şekerbank, birçok usulsüzlüğün devamında icra kanalıyla Değerkent Sitesi’nde 328 adet daireyi, 1 Ekim 2018 tarihinden başlamak üzere satışa çıkarmıştır.” 

'2 BİN KİŞİYE YAKIN İNSAN MAĞDUR OLACAK'

Değerkent'te yaşayan 2 bin kişiye yakın insanın mağdur olmak üzere olduğunu belirten Sürmeli, böyle bir durumun gerçekleşmesi durumunda büyük facianın yaşanmasının kaçınılmaz olduğu uyarısında bulundu. Sürmeli, "Kentimizin ve ülkemizin yetkililerinden bu toplumsal soruna acil bir şekilde çare üretmelerini talep ediyoruz. 328 aile, banka ve yapımcı şirketin usulsüzlüklerinden dolayı mağdur edilmemelidir. Bankanın daire sahipleri üzerinde herhangi bir hakkı yoktur. Şekerbank, Rayt İnşaat ortaklarının; arsa, ev, fabrika arazisi gibi taşınmaz mallarına el koymasına rağmen daire sakinlerinin dairelerini de haciz yoluyla satmaya çalışmaktadır. Bu hukuksuzluğa yetkililer artık dur demelidir" diye konuştu. 

 Açıklama, atılan sloganlarla son buldu. (Van/MA)