DAİŞ'in 3 Ağustos 2014’ tarihinde saldırarak soykırım gerçekleştirdiği Şengal’e ilişkin Irak merkezi hükümeti ile Federe Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında 9 Ekim’de imzalanan anlaşmaya karşı Êzidî kadınlar, heyet kurarak Süleymaniye ve Bağdat’ta bir dizi görüşme gerçekleştiriyor. Heyetin amacı parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin Hewlêr ve Bağdat hükümetleri arasında imzalanan bu anlaşmaya tavır alması. Bu amaçla Şengalli kadınlar, Goran Hareketi ve Kürdistan Ulusal Kongresi (Kongreya Netewî ya Kurdistanê - KNK) Kadın Komisyonu ile bir görüşme gerçekleştirdi. Şengal’den oluşturulan kadın heyeti, Süleymaniye’de temaslarını sürdürürken, bir heyet de dün Irak’ın başkenti Bağdat’a giderek burada Irak Parlamentosu’ndan vekillerle görüştü. 15 kadından oluşan heyeti, Irak Parlamentosu’ndan Yusuf Inkilabi ve Yusra Ikbal karşıladı. 

Şengal’de 6 yıldır bir özerk yapının olduğunu ve iradelerinin dışında bir karar alınmasına karşı olduklarını vurgulayan heyet, “Eğer bir karar alınacaksa Êzidîlerin alması gerekiyor. Yoksa kabul etmeyeceğiz” diye belirtti. Heyeti karşılayan parlamenterler de, Şengal’deki direnişin kadınlar için bir sembol olduğunu dile getirerek, “Êzidî kadınlar tarihten bugüne mücadeleleriyle toplumlarını korumuştur” dedi. 

‘SÖZ HAKKI VERİLMEDİ’

Temasları devam eden kadınlar, bugün de Irak’ın başkenti Bağdat ve Federe Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentlerinde sivil toplum örgütleri ile siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldi. Bağdat’taki heyet, Heşd-i Şabî Genel Komutanlığı ile bir görüşme gerçekleştirdi. Heyet, Heşd-i Şabî Genel Komutanı Ebu Fedek tarafından karşılandı. Ziyarette görüşülen konulardan ilki DAİŞ’in elinde tuttuğu ve halen bulunmayan kadın ve çocuklar oldu. Heyet, ilgili kurumların bir tutum almasını ve sorumluların yargılanmasını istedi. Görüşmede üzerinde durulan ikinci konu ise Şengal’in özgürleştirilmesinde yaşamını yitirenler oldu. Heyet, yapılan anlaşmada yaşamını yitirenlerin ailelerine de danışılması gerektiğini fakat onların görüşüne başvurulmadığını ve halka söz hakkı verilmediğini dile getirdi. 

Konuşulan bir diğer konuda Hewlêr ve Bağdat arasında yapılan anlaşma oldu. Heyet, bu konu hakkında ise şunları belirtti: “Bu topraklar için bedel verenlerin kendileri için söz hakkı olmalı. Biz Şengal halkını katliamla yüz yüze bırakanlar tekrar topraklarımıza dönmeye çalışıyorlar. 6 yıldır Şengal’i bizler koruyoruz bu saatten sonra da bizler koruruz.”  

Haşd-i Şabî Komutanı ise, görüşmede şunları dile getirdi: “Şengal halkının iradesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Şengal halkını katliamla yüz yüze bırakanların Şengal üzerinde hiçbir söz hakkı yoktur. Halk da onları yalnız bırakanların geri gelmesini istemiyor. Bizler Êzidî halkının yanında olacağız.” 

Kadınların, temasları önümüzdeki günlerde de devam edecek.