Bölgesel ve yerel medya  Çarşamba  günü Pentagon'un 2023'te Suriye'de 3.500 savaşçıyı daha işe almak için ek fon talep ettiğini bildirdi.

Nisan ayında yayınlanan fon talebine göre , ilave askerlerin birincil amacı, ABD destekli Demokratik Suriye Güçleri (DSG)  için "yeni gözaltı tesisi koruma güçlerini işe almak ve eğitmek" olacak .

Belgeye göre, 2023'te ABD yardımı alacak toplam savaşçı sayısı 19.500 olacak. Hapishane gardiyanlarına ek olarak, askerler "temizlik operasyonları yürütür" ve terörle mücadele kuvvetlerine isyan karşıtı operasyonlarda eğitim verir

Pentagon, Suriye'deki 2023 IŞİD karşıtı operasyonu için 28,7 milyon ABD doları ek fon istedi ve toplam tutarı 183,7 milyon ABD dolarına getirdi.

Rojava’nın kuzey doğusunu kontrol eden Kürt liderliğindeki DSG, sözde İslam Devleti (IŞİD) ile bağlantıları olduğundan şüphelenilen veya kanıtlanmış on binlerce kişinin bulunduğu gözaltı merkezlerini yönetiyor.

Bu kişilerle başa çıkmak için uluslararası yardım çağrısında bulunmasına rağmen, DSG büyük ölçüde sorunla kendi başına ilgilenmeye bırakıldı.

Ocak ayında birkaç yüz IŞİD savaşçısı bu gözaltı merkezlerinden birine - Sina hapishanesine - saldırdı ve ardından DSG ile ABD'li destekçileri arasında çok günlü bir savaş başladı. Analistler, saldırının binlerce şüpheli savaşçıyı süresiz gözaltında tutmanın sürdürülebilirliğini vurguladığını söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı, önümüzdeki iki yıl içinde "IŞİD gözaltı tesisi koruma gücünün kapasitesini genişletmeyi" beklediğini söyledi.