Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Kolombiya’da hükümet ile gerilla hareketi Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri-Halk Ordusu(FARC-EP) arasında imzalanan barış anlaşmasının 5. yıl dönümünü kutladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kolombiya hükümeti ile FARC-EP arasında 24 Kasım 2016'da imzalanan ve Kolombiya’da 50 yılı aşkın süredir devam eden iç savaş dönemini sonlandıran barış anlaşmasının 5. yıldönümü kutlandı.

Dışişleri açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Bu tarihi anlaşmayla hayata geçirilen barış sürecine başından beri güçlü destek vermiş olan Türkiye, bölgedeki en önemli ortaklarından biri olan Kolombiya’daki barış ve istikrar ortamının idamesine büyük önem atfetmekte olup, söz konusu barış sürecine önümüzdeki dönemde de her türlü katkıyı vermeye devam edecektir."

FARC gerillaları parlamentoya girdi

Kolombiya devleti ABD, NATO desteğiyle muhaliflere, yerlilere, sol hareketlere, aydınlara karşı gözaltı, işkence, katliam politikası uygulamıştı. Uyuşturucu ticareti de Kolombiya devleti ordusu ve polisinin operasyonlarının perdesi arkasına gizlenip devlet güçleri tarafından gerçekleştirildi.

Uzun yıllar alan müzakereler sonrası varılan anlaşma sonrası FARC-EP (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia-Ejército del Pueblo- FARC-EP) legalleşerek seçime ve parlamentoya girmişti. Ancak hükümet verdiği kritik sözleri tutmazken, legal hayata katılan bazı FARC gerillaları suikastler sonucu katledilmişti.