Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı askeri harekata karşı çıkan binlerce kişi Putin yönetimini protesto etti. Alanlara çıkan yaklaşık 2 bin kişi gözaltına alındığı belirtilirken, sosyal medya platformlarında savaş karşıtı kampanyalar çoğaldı. İnsan hakları savunucuları, bilim insanları, aydınlar, gazeteciler başta olmak üzere birçok kişi savaşa karşı çağrılarda bulundu. 

"Savaşı durdurun" kampanyasını duyuranlar, Moskova, St Petersburg, Krasnodar, Ekaterinburg kentleri başta olmak üzere birçok yerde eylem ve etkinlik düzenledi. 

BİLDİRİLER ÇOĞALIYOR

Sosyal medyadan insanları sokaklara çağırmaya devam ediyor.  İnsan hakları savunucusu Lev Ponomavyov tarafından başlatılan bir imza kampanyası birkaç saat içinde 150 bin imzaya ulaşırken sosyal medya platformu Telegram'da yayılmaya devam eden bildiriye imzalar halihazırda 300 bine ulaştı. Ayrıca 250'den fazla gazeteci, açık mektup yayımladı, yüzlerce bilim insanı ve 194 belediye meclis üyesi de "Savaşa hayır" başlıklı mektuba destek verdi. 

TİYATRO SANATÇISI İSTİFA ETTİ

Moskova'da devlet tarafından finanse edilen bir tiyatronun yönetmeni Yelena Kovalskaya, Facebook'ta "Bir katil için çalışıp ondan para almak imkansız" diyerek işinden ayrıldığını duyurdu. “Şu anda birçoğunuzun Vladimir Putin'in dost canlısı Ukrayna ülkesine saldırısı karşısında çaresizlik ve utanç hissettiğinizi biliyorum" ifadelerini kullandı.

İnsan hakları aktivisti Marina Litvinovich de Facebook'ta bir video açıklamasında kitlesel protesto çağrısında bulundu: “Biz Rus halkı, Putin'in başlattığı savaşa karşıyız. Bu savaşı desteklemiyoruz, bizim adımıza yürütülmüyor."

‘PUTİN'İ TUTUKLAYIN’

Batı basınına konuşan eylemci Ruslar ise ciddi baskı altında olduklarını söylüyor. 23 yaşındaki eylemci Anastasia Nestulya, "Şoktayım. Akrabalarım ve sevdiklerim Ukrayna'da yaşıyor" tepkisi verdi. 27 yaşındaki Svetlana Volkova da “Yetkililerin çıldırdığını hissediyorum” dedi. Paylaşılan görüntülerde de Moskova'da bir adamın üç polis tarafından sürüklenerek götürülürken “Kiminle kavga ediyorsunuz? Putin'i tutuklayın" dediği görüldü.