Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeler ile gerilim tırmanırken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ülkesinin stratejik nükleer güçlerinin gerçekleştireceği tatbikatın başlaması emrini verdi. Rusya’nın balistik füzelerinin de kullanılacağı tatbikat, Putin’in denetiminde gerçekleşecek. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın stratejik nükleer güçlerinin bugün gerçekleşeceği bilinen tatbikatının başlayıp başlamadığı soruları üstüne, “Başladı” cevabını verdi .Sadece Putin’in ulaşabildiği, nükleer silahlarını ateşleyebilecek düğmeye atıfla Peskov, “Meşhur siyah çantayı ve kırmızı düğmeyi biliyorsunuz. Böyle tatbikatların, devlet başkanı olmadan gerçekleştirilmesi mümkün değil” diye ekledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin ile Belaruslu mevkidaşı Aleksandr Lukaşenko’nun, stratejik güçlerin tatbikatını ‘durum odasından’ izledikleri belirtildi. Rusya Anayasası'na göre ülkenin Başkomutanı da olan Putin’in tatbikatı izleyeceği dünden beri biliniyordu. Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, söz konusu tatbikatlara ülkenin hava ve uzay güçlerinin, stratejik füze birliklerinin ve kuzey ile Karadeniz filolarının katılacağını kaydetti.

Rusya’nın stratejik nükleer güçleri iki senedir bilinen bir tatbikat gerçekleştirmedi. Şimdiyse bu tatbikatlar, Ukrayna’nın doğusunda gerilimin çok yüksek olduğu bir dönemde gerçekleştiriliyor. Ancak Rusya savunma yetkilileri, söz konusu tatbikatların önceden planlandığını kaydediyor.