Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kendisine yönelik "katil" tanımlamasına katılan ve Rusya'yla ilgili çarpıcı açıklamalar yapan ABD Başkanı Joe Biden'a yanıt verdi. Putin, Biden'ın sözlerinin ABD'nin geçmişini ve şu anki problemlerini yansıttığını dile getirdi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Kırım hakkındaki bir toplantıda kendisine sorulması üstüne, “Amerikalı meslektaşımın (Joe Biden) açıklamalarına gelince, söylediği gibi şahsen tanışıyoruz. Ona ne mi derdim? ‘Sağlığınız yerinde olsun’ derdim. Ona iyi bir sağlık dilerdim. İroni ya da şaka yapmıyorum" dedi.

'KÖTÜ SÖZ SAHİBİNE AİTTİR'

Rusya Devlet Başkanı, Biden'ın sözlerinin ABD'nin geçmişini ve şu anki problemlerini yansıttığını dile getirdi. Herkesin bir başkasını değerlendirirken ona kendinde olan özellikleri yüklediğini ifade eden Putin, “Her ülkenin geçmişinde çok ağır, dramatik ve kanlı olaylar görülmüştür. Ancak başka insanları değerlendirdiğimizde, hatta başka ülkeleri veyahut halkları değerlendirdiğimizde, aslında her zaman aynaya bakar gibi oluruz, her zaman kendimizi görürüz. Yani karşı tarafa, esasında olduğumuz şeyi yükleriz” dedi.

"Başka bir ülkeyi, devleti, halkı ya da kişileri değerlendirmek aynaya bakmak gibidir. ABD’deki müesses nizamın bilinci, zorlu ve genellikle yerel halkın soykırımıyla bağlantılı koşullarda oluşmuştur" ifadelerini kullanan Putin, “Çocuklukta ‘Kötü söz sahibine aittir’ derdik birbirimize. Çocukça bir laf olabilir, ancak derin, psikolojik bir manası var" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, bir röportajda Putin'in bir "katil" olduğuna inanıp inanmadığı sorulduğunda, "İnanıyorum" diye yanıt vermişti. Biden, Putin'in ABD seçimlerine müdahale ettiği için "bedel ödeyeceğini" söylemişti.

KREMLİN: İLİŞKİLERİMİZİ DEĞERLENDİRECEĞİZ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Joe Biden’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i "katil" olarak nitelendirmesine ve ABD seçimlerine müdahale ettiği gerekçesiyle "Moskova bedel ödeyecek" şeklinde açıklamalarına tepki gösterdi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Peskov, "Sadece şunu söyleyebilirim ki; Biden’ın (Putin hakkındaki) sözleri çok kötü. ABD’ye yönelik yaklaşımlarımızı analiz edeceğiz. Moskova’ya davet edilen Büyükelçimizle istişarelerle birlikte önümüzdeki dönem bunu yapacağız" ifadesini kullandı.

Biden’ın Putin hakkında yaptığı açıklamaların tarihte benzerinin görülmediğine dikkati çeken Peskov, "Biden, ülkemizle ilişkileri kesinlikle iyileştirmek istemiyor" yorumunda bulundu.