Avrupa Parlamentosu'nun (AP), 11 Mart tarihli “Suriye çatışması-Ayaklanmanın ardından 10 yıl sonra” başlıklı karar tasarısında, Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye’deki varlığı “işgal” olarak tanımlanarak, askerleri çekme çağrısı yapıldı. Tasarıda, Türkiye'nin bu bölgeyi “yasa dışı şekilde işgal ettiği” ve bu durumun Suriye, Ortadoğu, Doğu Akdeniz'de barışın tehlikeye atıldığı görüşüne yer verildi. 

QSD’YE DESTEK

ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun desteklendiği kaydedilen tasarıda, "Suriye Demokratik Güçleri'nin (QSD) bir müttefik olarak IŞİD ile mücadeledeki katkısının öneminin altını çiziyoruz" ifadelerine yer verildi. Tasarıda, Suriye'de Devlet Başkanı Beşar Esad yönetiminin yanı sıra Rusya, İran ve Türkiye'nin de insan hakları ihlalleri kınandı. 

Suriye'deki insani krizin endişe verici olduğunu belirtilen tasarıda, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde ateşkes izleme mekanizması kurulması gerektiği vurgulandı. 

EBDİ’DEN AÇIKLAMA 

QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdi, AP’nin kararına ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Ebdi, "Avrupa Parlamentosunun Türk devlet güçlerinin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi çağrısı kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Biz de, AB Parlamentosu gibi Türk devletinin etnik soykırım suçlarından endişeliyiz” dedi.