İran’da, şiddete maruz kalan 17 yaşındaki Mona Hayderi'nin katledilmesini haberleştiren Rokna Haber Ajansı kapatıldı. İktidar yanlısı ISNA Haber Ajansı'nın verdiği bilgiye göre, Basın Denetleme Kurulu'nun 06 Şubat 2022 tarihli olağanüstü toplantısında Hayderi'nin eşi tarafından katledildiğini ortaya çıkartan Rokna Haber Ajansı'nın kapatılmasına oy çokluğuyla karar verildi. Ayrıca ajans hakkında soruşturma da başlatıldı. 

Basın Denetleme Kurulu aldığı kararı, “Yalan haberlerin yayılması ve kamuoyunun vicdanına aykırı görüntülerin yayınlanması nedeniyle kamuoyunda infiale neden olma” olarak gerekçelendirdi. 

AJANSIN KAPATILMASINA TEPKİ 

Rokna Haber Ajansı'nın kapatılması sonrasında sokaklara çıkan halk, hükümete “Madem bu haber insanları infiale sürüklüyor, neden insanları meydanlarda idam edip halkı da bu idamları izlemeye davet ediyorsunuz?" diye sordu.

NE OLMUŞTU?

İran’ın Huzistan eyaleti Ahvaz kentinde, 17 yaşındaki Mona Hayderi adlı kadın eşi tarafından geçtiğimiz Cumartesi günü katledilmişti. Haber verilen polisler, vücut bütünlüğü bozulan genç kadının bedenin bir bölümünü katil zanlısının evinde diğer bölümünü sokağa atılmış halde buldu. Henüz 12 yaşında kuzeniyle (amcaoğlu) zorla evlendirilen 17 yaşındaki genç kadının 3 yaşında bir çocuğu olduğu belirtildi.

TÜRKİYE’YE SIĞINMIŞ

Katledilen genç kadının kendisine dayatılan şiddetten kurtulmak için Türkiye'ye kaçtığı ancak katili tarafından bulunup tekrar İran'a götürüldüğü öğrenildi. İran’a götürüldükten sonra eşi ve eşinin erkek kardeşi tarafından katledilen genç kadının faillerinin aynı gün polis tarafından gözaltına alındığı belirtildi.   

Genç kadının cenazesi Adli Tıp Kurumu’na sevk edilirken, başlatılan soruşturma devam ediyor. 

İRAN ANAYASASI

İran Anayasası’na göre, bu tür katledilen kadının babası, cinayete rıza gösterirse, fail ceza almıyor.