Erzincan iliç’te Anagold şirketinin işlettiği ve enkazında 9 işçinin iki haftadır çıkarılmayı beklediği madende dönemin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanı Murat Kurum’un onay verdiği ikinci kapasite artışı raporunda DSİ’ye ait bir belge ortaya çıktı.

DSİ’NİN ÇED RAPORUNA DAYANAK OLAN BELGESİ

Beşiktaş yangın faciası: 29 kişi denetimsiz çalışma sonucu yaşamını yitirdi Beşiktaş yangın faciası: 29 kişi denetimsiz çalışma sonucu yaşamını yitirdi

Erzincan ilçesi Çöpler köyü mevkiindeki altın madenciliği projesine ilişkin 2021 yılında kapasite artırımı için ikinci defa ÇED olumlu kararı verildi.

Gazete Duvar’dan Duygu Kıt’ın haberinde yer verdiği belgeye göre ÇED olumlu kararına dayanak olarak ÇED raporuna sunulan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 8. Bölge Müdürlüğü’nün yazısında “Bölgede herhangi bir içme-kullanma havzası olmadığı” ifadeleri yer aldı.

FIRAT NEHRİ MADENE 400 METRE UZAKLIKTA

Avukat Barış Yıldırım, İliç’teki madenin aldığı ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı dava açmıştı. Yıldırım, kapasite artırımı için DSİ tarafından verilen raporun, ÇED raporunun dahi aksine görüş verdiğini ifade etti. Yıldırım konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Devlet Su İşleri Müdürlüğü, İliç Çöpler Altın madeni için verdiği görüşte bölgede herhangi bir su havzası ve içme suyu yoktur demiş. Ancak Türkiye’nin en büyük akarsuyu olan Fırat Nehri madene 400 m uzaklıkta. Raporda şunlar denilmiş: ‘İliç ilçesi Çöpler köyü mevkiine tarafımızca yapılması planlanan Çöpler madeni ikinci kapasite artışı ve flotasyon projesinin ÇED Değerlendirme sürecinde olduğu belirtilmiş olup bu kapsamda Su Yönetim Genel Müdürlüğü’nün talebi üzerine bölge sahasının herhangi bir içme kullanma suyu havzasında kalıp kalmadığına dair kurum görüşümüz istenmektedir. Kurulumuzca yapılan değerlendirmede ekte belirtmiş olduğumuz proje sahasında herhangi bir içme kullanma suyu havzasının olmadığı belirlenmiştir.’”

‘HUKUKA DA VİCDANA DA AYKIDIR’

Yıldırım, “Bu kadar önemli bir ekosistem olan, bu kadar önemli bir havzanın bulunduğu sahaya ilişkin ‘Burada içme ve kullanma suyu havzası olmadığı belirlenmiştir’ şeklinde cevap vermek hukuka da vicdana da aykırıdır” dedi.