İran-Van sınırında kolberlik yapan Behnam Samadi (17) ile 5 çocuk babası Hesen Keçelano (44), 14 Nisan’da Çaldıran ilçesinin Beydoğan Mahallesi kırsalında askerler tarafından gözaltına alınarak karakola götürüldü. Her iki kolber de burada çok sayıda asker tarafından hakaret ve işkenceye uğradı. Daha sonra sınır hattına bırakılan kolberlerden Hesen Keçelano gördüğü işkenceden kaynaklı yaşamını yitirdi, Behnam Samadi’nin vücudunda ise derin işkence izleri oluştu. Hesen Keçelano cansız bedeni saatlerce sınır hattında kaldıktan sonra İran askerlerinin almaması üzerine Türkiye tarafından cenaze teslim alındı. 

Keçelano’nun cenazesi daha sonra Van Adli Tıp Kurumu'na getirilerek otopsisi yapıldı. Yapılan otopsi ardından Keçalano’nun cenazesi İran tarafından yapılan resmi başvuru üzerine 27 Nisan’da İran’a gönderilerek ailesine teslim edildi. 

SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR

Olaya ilişkin "kasten öldürmek" suçlamasıyla başlatılan soruşturma kapsamında 3 askerin ifadesi alınırken ağır işkenceye maruz kalan Behnam Samadi’nin ajansımıza verdiği röportajda onlarca askerin kendilerine işkence ettiğini söylemişti. (Van/MA)