İran’dan Türkiye sınırına geçtiği sırada 16 Mart 2020 tarihinde askerler tarafından gözaltına alınan Rojavalı Mîhemed Mîr Mîrzen (23) adlı gençten o günden beri haber alınamıyor. Mîrzen’in annesi Şirîn Mîro, aylardır İran ve Türkiye kentlerinde oğlunun izini sürüyor. Son olarak İran’dan Van’a gelen anne Mîro, çocuğunun en son görüldüğü Çaldıran ilçesindeki sınır mahalleleri ve karakollara başvurarak oğlunun akıbetini öğrenmeye çalışıyor. Başvurduğu hiçbir kurumdan dönüş alamayan Mîro'nun 8 aydır yaptığı tüm girişimler sonuçsuz kaldı. 

EN SON ÇALDIRAN’DA GÖRÜLDÜ

Anne Mîro yaşananları şöyle anlattı: “Oğlum 21 yaşında Hewlêr’de okuyordu. Onu Danimarka’ya götürmek için evraklarını hazırlıyorduk. Daha sonra korona nedeniyle uçak seferleri iptal olunca bu kez İran sınırdan Türkiye’ye geçiş yapmak istedi. Oğlum, Hewlêr, Süleymaniye oradan da Urmiye’ye geldi. Daha sonra Van’ın Çaldıran’a ilçesine geçmek için yola düştü. Yürüyerek bir gece Türkiye sınırına ulaşıyorlar. Oğlumun yaşı küçüktü yol boyunca hem korkmuş hem de gücü yürümeye yetmemiş. Oğlum ve Efrinli bir genç yürüyemedikleri için o grup tarafından bırakılıyorlar. Ön gruptakiler kurtuluyor ama oğlum ve yanındaki sahipsiz kalıyor. Yanındaki Efrinli de İran’a dönünce oğlum tek başına kalıyor. O tek kaldığında bana ses gönderdi. Ses kaydında, donmak üzere olduğunu ve kendisine yardım edilmesini istedi. Bir saat sonra bana bir ses daha gönderdi ve Çaldıran’a bağlı Xecxatûn (Hangeldi) Mahallesi'ne vardığını söyledi.”

JANDARMA GÖZALTINA ALDI

Ses kaydının sonunda ise Jandarmaların köye geldiğini ve kendisini gözaltına alacaklarını anlattığını belirten Mîro, o günden sonra çocuğundan bir daha haber alamadığını kaydetti. Anne Mîro, “2 yıldır ondan hiçbir haber alamadık. Tam 8 aydır İran ve Türkiye’de oğlumu arıyorum. İran’da tüm kurumlara başvuru yaptım ama bir türlü izine rastlayamadım. Ben orada birçok kişi tarafından dolandırıldım ve paramı aldılar. İran yetkilileri bana; ‘Senin oğlunun ses kaydında Türkiye’de olduğunu söylemiş. Bize İran’da olduğuna dair bir ispat getirmelisin. Oğlun ya bizde ya da Türkiye’dedir’ dediler. Ama bugüne kadar kimse bana ne bir bilgi vermedi” diye konuştu. 

‘YALVARIYORUM ÇOCUĞUMU BULUN’

Van’da günlerdir çocuğunu aradığını, karakollara ve yetkililere başvurular yaptığını ancak kimsenin kendisine dönüş yapmadığını ifade eden Mîro, “Yalvarıyorum benim çocuğumu bulun! Bir anne olarak aylardır onu arıyorum. Tüm insanlara sesleniyorum; bana yardımcı olun. Artık oğlumu bulmak ve ona sarılmak istiyorum” dedi. 

MA / Hakan Yalçın